Duško Marušić Čiči: Spremam jedinstvenu monografiju Pule i njezinih gradova pobratima

0
Duško Marušić Čiči
Duško Marušić Čiči

Rijetki su Puležani koji ga nikad nisu zamijetili kako s foto aparatom oko vrata, u potrazi za pričom „pohodi“ gradske ulice. Duško Marušić, svima dobro znani kao Čiči, tako živi i radi već 35 godina, a tome svakako valja pridodati još 20 godina, koliko se amaterski bavi fotografijom.

„Kameru od oca prvi put sam uzeo u ruke s pet godina i od tada je ne puštam iz ruku“, veli mi uvijek vedar i nasmijan Čiči. Povod našem razgovoru bila je njegova najnovija samostalna izložba, fotografija Grada Graza koji je već 40 godina pobratim s Pulom.

„Moja je veza s Grazom duga punih 50 godina i vrlo emotivna. Baka mi je ondje pokopana, pa sam još kao mali prilikom odlaska Beč, gdje smo imali vilu od ujka, uvijek odlazio na groblje u Graz. A ondje mi je živio i radio djed“, kaže mi Čiči.

„Uz to, već dvije, tri godine radim na projektu nove monografije Pule i svih gradova pobratima Pule. To će biti jedina takva knjiga na ovim prostorima. Fotografiram sve te gradove onako kako ih ja vidim. Bit će to poklon mom gradu, a na neki način i obilježavanje ulaska Hrvatske u EU“, rekao mi je Čiči.

Riječ je o gradovima Grazu, Trieru, Imoli, Hekinanu, Čabru, Kranju i Villefranche-deRouergeu.

„Imam poseban pristup fotografiranju tih gradova. Prije nego krenem s fotografiranjem proučim sve knjige i prospekte izdane o tim mjestima kako bi ga otkrio i bolje upoznao, a potom fotografiram stvari kojih o tom gradu nema nigdje, da ga otkrijem i prikažem na jedan drugačiji način“, priča Čiči i dodaje da žitelji tih gradova uvijek jako dobro reagiraju na njegove fotografije.

„Nismo znali da je naš grad tako lijep“, najčešće su reakcije na Čičijeve fotografije. A i dogradonačelnik Pule, Fabrizio Radin na otvorenju njegove izložbe u Glaeriji Makina, rekao je da se nada kako će Pula i u stvarnosti postati tako lijepa kao što je na njegovim fotografijama.

23 fotografije Graza u Makinu su stigle iz Galerije Vincent iz Kastva, a izložba je poklon Puli povodom Dana oslobođenja Grada, 5. svibnja.

Čiči se na jesen ili proljeće iduće godine sprema u japanski Hekinan, kako bi i taj grad zabilježio okom svoje kamere, a njegova bi monografija trebala izaći 2013. godine.

„Planiram pripremiti snimke Pule moga oca od prije 50 godina i iduće godine napraviti zajedničku izložbu mojih fotografija i onih iz tatine mladosti“, otkrio mi je Čiči na kraju tek jedan od planova u budućnosti. Jer ovaj aktivan fotograf i izuzetno entuzijastičan fotograf, zaista nikad ne miruje. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Graz iz oka Čičijeve kamere
Graz iz oka Čičijeve kamere

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa