Uspješan početak projekta "Dijete u galeriji" HDLU-a Istre

0

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre ovog je proljeća započelo u galerijama Multimedijalnog centra LUKA u Istarskoj 30 u Puli organizirati posjete predškolske i školske djece, i studenata, sve u okviru njihovog najnovijeg pilot-programa "Dijete u galeriji".

Ciljevi ovog programa su edukacija djece i mladih kroz direktno upoznavanje s djelima suvremene umjetnosti. "Ono što želimo postići je razvitak mašte, lateralnog razmišljanja, podizanje svijesti o vrijednosti nematerijalnih dobara, razvijanje kreativnosti uz poticanje smislenog korištenja vremena", kaže Dorina Vlakančić, predsjednica HDLUI-a. "Sve će to, vjerujemo, neizravno dovesti i do smanjivanja agresije kod djece. Također, želimo kroz dječja iskustva proširiti zanimanje za umjetnost na cijelu obitelj, želimo destigmatizirati odlazak u galeriju kod odraslih i razvijati naviku i potrebu za spontanim odlaskom cijele obitelji na izložbe".

Erik Lukšić, pročelnik za društvene djelatnosti grada Pule ovom je projektu dao veliku podršku, dok je ministrica kulture Andrea Zlatar tijekom svog nedavnog posjeta Puli izjavila: "Nužno je razvijati mladu publiku koja je senzibilizirana za nove vizualne prakse" i dodala da je vizualnost kod djece trenutno na stupnju 1920-ih.

Projekt ˝Dijete u galeriji˝ Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre otvorio je krajem ožujka istaknuti pulski performer Pino Ivančić odigravši svoj performans pod nazivom ˝...crtež iii˝ za 4b razred OŠ Vidikovac u Puli koji je stigao u Galeriju Anex pod vodstvom učiteljice Tatjane Ban Bastijančić. Nakon odlaska Tome Gotovca, najstariji i vjerojatno najpoznatiji hrvatski multimedijalni perfomer Pino Ivančić je ovo "Druženje s autorom" započeo performansom koji govori o promišljanju i misaonom procesu stvaranja.

Nakon perfomansa djeca su se rastrčala galerijom, dodirivali su radove - Ivančićeve viseće trodimenzionalne crteže, u stvari objekte nastale iz pronađenih, odbačenih žica. Radovi govore o banalnosti kao dijelu svakodnevice, o osvješćivanju mogućih grešaka i o prihvaćanju time nastalih vrijednosti. Učenici su autoru postavili niz pitanja, između ostalog i ono najbitnije: ˝Pino, što vas je potaklo da napravite ovakvu izložbu?˝

U radionici koja je uslijedila sjeli su na prostirke na pod galerije i tu, kroz crtež ili riječ, opisali svoje viđenje radova, svojeg doživljaja performansa i izložbe. Bili su potpuno opušteni, očito u svojem svijetu i nesvjesni vremena i okoline oko njih. Njihovi su crteži neponovljivi, a neki od komentara bili su: ˝Dragi Pino, ja sam ovo jako lijepo doživio, sve mi se sviđalo, ali je bilo previše kratko!˝, ˝Meni je ovo bilo jako lijepo, jer ima stvari koje me podsjećaju na nešto˝, ˝Ovo sve sam doživjela pravom umjetninom. Bilo je jako zabavno!˝. Nakon obilaska izložbe u Galeriji Anex u MMC-u LUKA, cijeli je razred pod vodstvom Dorine Vlakančić i Pina Ivančića posjetio i retrospektivu crteža 1981-2010 Karla Paliske, također člana HDLUI, u Muzeju suvremene umjetnosti Istre u Staroj Tiskari. I tu je, nakon obilaska izložbe, uslijedio razgovor o radovima ovog istarskog umjetnika, ali i o prihvaćanju sebe i drugih oko sebe, kao i o različitosti društvenih normi u različitim krajevima svijeta. Posjet MSUI zaokružen je otkrivanjem popularne ˝selotejp skulpture˝ hrvatsko-austrijskog dizajnerskog trojca Numen/For use na posljednjem katu Stare Tiskare u Puli.

Pilot-projekt Dijete u galeriji nastavljen je u srijedu 25. travnja posjetom svih drugih razreda OŠ Vidikovac izložbama pulskih likovnih umjetnika Boruta Skoka i Korane Lukić Šuran. U četvrtak 26. travnja 2012, galerije HDLU Istre, Galeriju Luka i Galeriju Anex MMC LUKE, posjetilo je i 50-tak učenika trećih razreda iste škole. Na ulazu u galerijske prostore susreli su se s umjetnicom Koranom Lukić Šuran, autoricom izložbe Voices/Glasovi.

Korana i učenici su prvo u prednjoj Galeriji Luka razgledali gotovo monokromne radove čiste estetike Boruta Skoka koji je nažalost bio spriječen da osobno dočeka ovu svoju mladu publiku, a potom su u Galeriji Anex razgledali seriju recentnih Koraninih radova s tematikom obiteljske svakodnevice. Njezini su radovi nastali najvećim dijelom ove godine, velikog su formata i snažnog grafizma i na samom su ulazu izmamili usklike učenika. Korana je kroz kraći razgovor djeci objasnila proces nastanka ovog ciklusa, zajedno su opipavali površinu slika i odgovarala je na pitanja. Tijekom radionice koja je uslijedila, učenici su uz svoje crteže napisali i svoje dojmove.

Nina iz 3.c, učiteljice Edite Borojević, napisala je ˝Draga Korana, meni su se tvoji radovi jako svidjeli! Na nekim se ne prepoznaje što je smiješno, pa mi se jako sviđa da moramo zbilja stati pored rada i malo mućnuti glavom, te maštati! Sviđa mi se što je stavljen zvuk, jer to opušta i uvlači te u sliku. Doći ću obavezno još jedamput da mogu bez buke pogledati tvoje odlične radove!˝. Lana je napisala: ˝Draga Korana, ja uopće ne shvaćam kako možeš tako lijepo crtati!˝, a Lovro: ˝U galeriji su mi se svidjele slike nečije obitelji jer su smiješne i zabavne. A slike na ulazu su bile posebne na svoj način.˝ Lovro se ovdje referirao na radove Boruta Skoka iz prednje Galerije Luka, dok je Moris napisao: ˝Stvarno nam je bilo lijepo, a ja bih htio još jednom posjetiti.˝ Dino: ˝Jako mi se svidjelo sjediti na podu i crtati.˝ Dijana: ˝Ova izložba je bila prekrasna. Vaši radovi su lijepi. Najviše mi se svidjela prva slika na desnoj strani. Samo tako nastavite i možda osvojiš nagradu.˝ dok je Lea upitala: ˝Zašto su tvoje slike tako velike?˝

Sveukupno je u ovom, još vrlo svježem projektu, izložbe članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre posjetilo oko 150 učenika OŠ Vidikovac i 15 studenata Ekonomskog fakulteta u Puli. ˝Njihove su reakcije odlične. Studenti koji su vidjeli Pinov performans rekli su da je to bio pun pogodak. Doista vjerujem da će se projekt razviti i da će iz ovog svog skromnog oblika prerasti u dio svakodnevnog djelovanja HDLU Istre, senzibilizirajući tako širu javnost i afirmirajući likovnost i suvremenu vizualnu praksu. Naravno da ćemo kroz to u prvom redu prezentirati i približiti djelatnost naših članova, ali i šire prakse. A time svi segmenti društva puno dobivaju. Uspijemo li da posjet galeriji postane dio uobičajene obrazovne prakse, približimo li se mladima na način na koji su to već Istarsko narodno kazalište i Gradska knjižnica i čitaonica Pula uspjeli učiniti, postat ćemo prepoznatljiva kulturna organizacija u Gradu i Županiji, a i dati ćemo svoj doprinos inicijativi 'Pula, grad prijatelj djece' čiji je pokrovitelj Ured UNICEF-a za Hrvatsku˝, rekla je Dorina Vlakančić, napomenuvši da Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre želi surađivati sa svim školama u gradu i Istri, i sa svim zainteresiranim vrtićima.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa