Arheološki muzej Istre slavi 110 godina

0

U muzejsko – galerijskom prostoru Sv. srca u Puli, 4. svibnja otvorena je izložba „Prošlost za budućnost“ kojom se prigodno obilježava 110 godina izložbene djelatnosti Arheološkog muzeja Istre.

Tom su se prigodom javnosti po prvi puta predstavile izložbe Muzeja izborom mnogobrojne građe, fotografija, razglednica, crteža, novinskih članaka… među zanimljivijim izlošcima svakako je Statut pulske općine napisan davne 1499. godine, a koji je bio djelom fundusa Kraljevskog muzeja Istre. Danas se čuva u Državnom arhivu u Pazinu.

Kustosica Katarina Zenzerović istaknula je kako su zbog obilne dokumentacije dugo pripremali ovu izložbu, a ravnatelj Muzeja, Darko Komšo kazao je kako se njome obilježavaju čak tri obljetnice – ona Muzeja, Dan Grada Pule i Međunarodni dan muzeja koji se obilježava 18. svibnja.

Gradonačelnik Boris Miletić rekao je kako trebamo biti ponosni na bogatu povijest i baštinu te čestitao Puljanima Dan Grada, 5. svibanj povodom kojeg je u Puli otvoren još čitav niz izložbi. Među njima i ona u Galeriji Cvajner, "Japan - godinu dana nakon stradanja" čijem je otvorenju prisustvovao i japanski veleposlanik u Hrvatskoj, Masaru Tsujia. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Statut pulske općine napisan 1499. godine
Statut pulske općine napisan 1499. godine

U Galeriji Cvajner je otvorena izložba povodom godinu dana od stradanja Japana
U Galeriji Cvajner je otvorena izložba povodom godinu dana od stradanja Japana

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa