Protiv Demetlike podnijeta anonimna prijava zbog govora mržnje: U SDP-u negiraju da stoje iza prijave

0
Spornu rečenicu Demetlika je izrekao na konferenciji za tisak Rukometne udruge Mladi rudar
Spornu rečenicu Demetlika je izrekao na konferenciji za tisak Rukometne udruge Mladi rudar

Protiv labinskog gradonačelnika Tulija Demetlike 3. svibnja podnijete su anonimna krivična i prekršajna prijava zbog izjave da „hrvatskim rukometom vlada banda hercegovačka“. Krivična prijava upućena je Općinskom državnom odvjetništvu u Puli, a prekršajna labinskoj policiji.

Sadržaj obje prijave dostavljen je i našoj redakciji, a glasnogovornik PU Istarske potvrdio nam je da je prekršajna prijava dostavljena policiji. Nažalost, u Općinskom državnom odvjetništvu ovu nam informaciju ne mogu potvrditi do ponedjeljka, no ako je policija zaprimila prekršajnu prijavu, za pretpostaviti je da je i općinski državni odvjetnik zaprimio krivičnu prijavu.

Labinski bloger Adriano Kiršić tvrdi da iza prijave stoji labinski SDP, koji je zbog te izjave, okarakteriziravši je kao govor mržnje, Demetliku prozvao na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Labina. No, gradski vijećnik SDP-a Željko Ernečić i član Predsjedništva istarskog SDP-a Daniel Mohorović to su za naš portal odlučno demantirali. Sudeći prema stilu pisanja obje prijave, njihov autor nije ni Adriano Kiršić.           

Anonimni autor u prijavi navodi da se ona podnosi protiv Tulia Demetlike, gradonačelnika Grada Labina, zbog krivičnog djela iz članka 174. Kaznenog zakona - rasna i druga diskriminacija.

„Tulio Demetlika je 19. travnja 2012. godine u Labinu na tiskovnoj konferenciji sazvanoj povodom kazne labinskom rukometnom klubu Mladi rudar, izrečene od strane Stegovnog suda Rukometnog saveza Hrvatske, govorio govorom mržnje, gdje je rekao da poziva ministra Jovanovića koji isušuje močvaru u nogometu, neka isuši i močvaru u rukometu koju vodi mafija i banda hercegovačka i „ dosta nam je Mamića i Gopca i ostalih koji imaju novac i rade što hoće.“ Još je rekao: „mi nemamo balkanski mentalitet i hercegovačku krv, kao što imaju neki iz vodstva Hrvatskog rukometnog saveza“.

Time je Tulio Demetlika počinio krivično djelo iz članka 174. Kaznenog zakona koji kaže: Tko u cilju širenja rasne, vjerske, spolne, nacionalne, etničke mržnje ili mržnje po osnovi boje kože ili spolnog opredjeljenja ili drugih osobina, ili u cilju omalovažavanja javno iznese ili pronese zamisli o nadmoćnosti ili podčinjenosti jedne rase, etničke ili vjerske zajednice, spola, nacije ili zamisli o nadmoćnosti ili podčinjenosti po osnovi boje kože ili spolnog opredjeljenja ili drugih osobina, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Da je Tulio Demetlika, koji inače osobno javno redovito izjašnjava svoju nehrvatsku pripadnost, odnosno da je labinski gradonačelnik govorio govorom mržnje i zabranjene diskriminacije, potvrđuje i Zakon o suzbijanju diskriminacije, po kojemu je i državni odvjetnik o ovom događaju dužan obavijestiti pučkog pravobranitelja. Zato nadležno Državno odvjetništvo mora o ovome izvijestiti pučkog pravobranitelja po članku 10. Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Tulio Demetlika je ovu diskriminaciju počinio i prema Ustavu Republike Hrvatske koji kaže: Svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o svojoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama. Svi su pred zakonom jednaki. Zabranjeno je i kažnjivo svako pozivanje ili poticanje na rat ili uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti. Dakle, svi su pred zakonom jednaki, neovisno o podrijetlu i kažnjivo je poticanje na bilo koji oblik nesnošljivosti.

Dokazi da je Tulio Demetlika počinio navedene prekršaje: svjedoci – Patrik Franković – predsjednik RK Mladi Rudar Labin, Robi Fonović – novinar Glasa Istre, Dean Čakić – novinar Istarski.hr, Silvana Fable – novinarka Radio Labina, Jasmina Gruičić, koja je kao gradska vijećnica SDP-a tražila na sjednici da Vijeće Grada Labina osudi ovaj javni nastup Tulia Demetlike.

Dokumentacija: novinski tekst iz Glasa Istre od petka 20.04.2012. str. 36. pod naslovom „Demetlika: „HRS-om vlada mafija“, novinski tekst Glas Istre od 24.04.2012. s nadnaslovom spominjao „bandu hercegovačku“ i naslovom „Labinski SDP optužio Demetliku za govor mržnje“, novinsko izvješće s portala Istarski.hr od 20.04.2012. pod naslovom „Demetlika: Pozivan ministra Jovanovića da isuši i močvaru u rukometu koju vodi banda hercegovačka“, i audio zapis emitiran na Radio Labinu“, stoji u anonimnoj prijavi.

Prekršajna prijava podnijeta je, pak, zbog prekršaja iz čl.14. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i zbog prekršaja iz člana 25. stavak 1. i 2. Zakona o suzbijanju  diskriminacije. (Eleonora Vlačić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa