Zbog suše u prva četiri mjeseca ove godine istarski vatrogasci intervenirali 1202 puta

0
Vedran Grubišić i Boris Miletić
Vedran Grubišić i Boris Miletić

„Nadolazeća sezona biti će izazovna vatrogascima zbog velike suše. Stoga su naša očekivanja velika, posebice kada je riječ o zaštiti ljudi i imovine“, rekao je 3. svibnja na prijemu za članove Predsjedništva i Zapovjedništva Vatrogasne zajednice Istarske županije, Vedran Grubišić, zamjenik istarskog župana.

Prijem je održan povodom Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca. Grubišić je tom prigodom naglasio kako je istarski sustav zaštite svijetli primjer u Hrvatskoj te na tome čestitao vatrogascima. „Model istarskog vatrogastva pozitivan je primjer u Hrvatskoj i na tome vam zahvaljujem“, složio se pulski gradonačelnik, Boris Miletić.

Županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac istaknuo je veliki angažman pripadnika sedam vatrogasnih jedinica bez kojih ne bi imali tako kvalitetan i organiziran sustav. „Prošle godine postavili smo si programske zadatke i spremni smo za ovu sezonu“, rekao je Kozlevac i dodao da su u 2011. godini imali 50 posto manje požarnih intervencija nego godinu prije.

Dino Kozlevac i pripadnici vatrogasnih jedinica
Dino Kozlevac i pripadnici vatrogasnih jedinica

„Imali smo 2580 intervencija, od čega 1096 požarnih“, kazao je uz napomenu da sudjeluju i u mnogim drugim intervencijama, ne samo požarnim. „640 intervencija otpada na one tehničke prirode poput asistencija u prometu, vađenja unesrećenih iz automobila nakon prometnih nesreća, a često spašavamo ljude od životinja - pčela, stršljena, zmija, ptica…“, veli Kozlevac i napominje da je lani takvih intervencija bilo 842.

„U prva četiri mjeseca ove godine imali smo već 1202 intervencije zbog suše, od čega 721 požara. Veliku pažnju usmjeravamo na otvoren prostor s obzirom da Istra broji 200.000 stanovnika čiji se broj za ljetnih mjeseci gotovo udvostručuje, a tu su i brojni hotelski objekti i turistička naselja koja treba nadzirati“, kaže Kozlevac.

Istaknuto je da Istra ima izuzetno kvalitetan sustav zaštite, u rangu sa razvijenim zapadnim zemljama, ako ne i bolji. No, financijske poteškoće zahvatile su i vatrogastvo, pa se, kako je rekao Kozlevac, „svaka kuna okrene po nekoliko puta“. „No naš rad nikada ne dovodimo u pitanje i spremno odrađujemo sve zadatke“, zaključio je Kozlevac. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa