„Put neandertalca“ u Areni

0

„Put neandertalca“ izložba koju su zajednički danas otvorili u galeriji „Amfiteatar“ Arheološki muzej Zagreb i Arheološki muzej Istre objedinjuje i kulturno-turistički valorizira arheološku baštinu vezanu uz neandertalskog čovjeka u Hrvatskoj.

Izložba, kao i publicirana knjiga „Put neandertalca“, sastoje se od tri cjeline. U prvom se dijelu predstavlja neandertalac, njegov život kroz vrijeme i prostor, njegov izgled i značajke, duhovni život te naposljetku njegova sudbina.

U drugom dijelu po prvi se puta u cijelosti predstavljaju svi hrvatski lokaliteti s ostacima neandertalca ili njegove materijalne kulture, pri čemu se i u ovom slučaju donose i neki novi, nikada ranije objavljeni rezultati i istraživanja.

Zaključni dio povezuje sve ove lokalitete predstavljajući ih kao ključne elemente virtualno kulturno-turističkog itinerera kojim se posjetitelje poziva na upoznavanje najdojmljivijih arheoloških, povijesnih, kulturnih i prirodnih znamenitosti Hrvatske.

Autori izložbe pokušavaju osim stručnog i znanstvenog značaja, povijesnu baštinu staviti u kontekst iskoristivosti. Uvjereni su naime, da se i ova povijesna baština može koristiti kao atraktivna turistička destinacija.

Važan dio hrvatske arheološke baštine predstavljaju lokaliteti s nalazima neandertalca, odnosno musterijenske kulture koja mu se može pripisati: špilje Vindija i Velika pećina na Ravnoj gori, polupećina na Hušnjakovom brijegu u Krapini, špilja Veternica, Ljubačka kosa, Velika pećina u Kličevici, Romualdova pećina, Mujina pećina. Istranima su posebno zanimljiva dva nalazišta o kojima u knjizi piše Darko Komšo, radi se o Romualdovoj pećini pokraj Limskog kanala i nalazištu Campanož, otkrivenom na trasi Istarskog ipsilona između čvorova Peličeti i Pomer 2010. i 2011. godine.

„Put neandertalca“, na izložbi u pulskoj Areni po prvi puta izlazi iz Zagreba, a svakako je zanimljivo spomenuti da su nalazi koji se na izložbi predstavljaju stari od 30 do 200 tisuća godina. Naime, trideset milenija dijeli nas od trenutka kada je ovaj naš izumrli rođak postojao. A kako je živio, kako je izgledala pećina u kojoj je obitavao svakako pogledajte u galeriji Amfiteatar, izložba je otvorena svakoga dana od 8 do 21 sat, a može se razgledati do konca lipnja.

Autori izložbe mr.sc. Sanjin Mihelić, viši kustos na Pretpovijesnom odjelu Arheološkog muzeja u Zagrebu,  dr.sc. Ivor Janković pomoćnik ravnatelja i znanstveni suradnik na Institutu za antropologiju u Zagrebu te  i dr.sc. Ivor Karavanić, redoviti profesor na Odsjeku za arheologiju i prodekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu zaista su se potrudili približiti nam taj davni svijet.

Na otvaranju izložbe ravnateljica Arheološkog muzeja u Zagrebu dr. Jacqueline Balen, pohvalila je suradnju s Arheološkim muzejom Istre, te je istaknula da joj je drago što se zagrebački Arheološki muzej može predstaviti u Puli. Zadovoljstvo što se izložba «Put neandertalca» predstavlja Puli istaknuo je i jedan od autora izložbe Ivan Karavanić, koji je istaknuo i to da je Arheološki muzej Istre uvijek zainteresiran za dobre projekte.

Suradnju s Arheološkim muzejom u Zagrebu pohvalio je i ravnatelj istarskog Arheološkog muzeja Darko Komšo, koji je naglasio da je izložba posvećena 110. obljetnici Arheološkog muzeja Istre, Međunarodnom danu muzeja te Danu grada Pule.

Izložbu je otvorio pročelnik za društvene djelatnosti Grada Pule Erik Lukšić. I on je pohvalio ravnatelja Komšu i pulski AMI, koji kako je rekao, stalno priređuje lijepa iznenađenja Puljanima.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa