Kamenjak sve popularniji među domaćim i stranim gostima

30.04.2012 - 07:59
Kamenjak iz zraka
Kamenjak iz zraka

Popularno prvomajsko mjesto za roštiljanje među Puljanima i ostalim Istranima, ali i popularno mjesto za kupanje, jest područje Rt-a Kamenjak u Premanturi. Za očekivati je da će ondje biti mnoštvo gostiju i sutra, 1. maja. No ono što mnoge brine je nova regulacija prometa, odnosno parkiranja na Kamenjaku.

Naime, posjetitelji će ove godine biti obvezni parkirati u za to određenim parkirališnim zonama. „One su u blizini najatraktivnijih plaža Polje, Pinižule, Portić, Kršine, Debeljak, Mali Portić, Golica, Dražice, Mala Kolombarica (iznad Safari bara), kod Vidikovca (najviša točka na Kamenjaku) te na početku Staze dinosaura“, rekao mi je ravnatelj javne ustanove Kamenjak, Neven Iveša.

Neven Iveša
Neven Iveša

Dodao je da su to bili primorani napraviti zbog sve većih gužvi, prvenstveno radi sigurnosti. Prošle sezone Kamenjak je posjetilo 500.000 ljudi, a radi se o tzv. uskom grlu. Iako su osmislili plan evakuacije, cilj je na sve moguće načine spriječiti neželjene kobne posljedice.

U suradnji s Policijskom postajom oformit će se tim koji će s djelatnicima Javne ustanove provoditi ophodnje kako bi se zaštitili posjetitelji i priroda na cijelom području, posebice u špici sezone, kada su i gužve najveće

„Dakako, u interesu nam je uz zaštitu ljudi i zaštita prirode“, veli Iveša i ističe kako su od Hrvatske turističke zajednice prošle godine dobili Plavi cvijet za turističku ponudu i zanimljivost.

Foto: Ingrid Ugussi
Foto: Ingrid Ugussi

Odlukom Upravnog vijeća Kamenjaka, od 28. travnja do 1. srpnja cijena ulaznice za automobil će za pet kuna veća no lani, pa iznosi 25 kuna, a za motor 15 kuna.  Od 1. srpnja do 30. kolovoza ulaz autom će se plaćati 35 kuna, a motorom 20 kuna, dok će od 1. rujna do kraja tog mjeseca cijene opet biti 25 kuna za auto i 15 kuna za motor.

Novost je da će mještani medulinske općine moći kupiti povoljniju godišnju kartu za Kamenjak, odnosno autom će moći ulaziti na Kamenjak za 150 kuna, a motorom za 100 kuna, a dnevnu kartu plaćat će kao i svi ostali. Cijena godišnje karte za posjetitelje koji nemaju prebivalište u medulinskoj općini bit će 250 kuna za auto i 150 kuna za motor. Besplatan ulaz će imati samo žitelji Premanture i vlasnici parcela na Kamenjaku.

„Lonely planet, National geographic, The daily telegraph, BBC i mnogi drugi redovito nas prate i pišu mahom pozitivne dojmove našeg Kamenjaka, što nam je itekako odlična promocija u svijetu“, s ponosom ističe Iveša. S obzirom da je broj posjeta na razini najposjećenijih nacionalnih parkova Hrvatske, bilo da je riječ o ljeti, zimi ili proljeću, uspjeh je očigledno već odavna postignut.

Foto: Ivan Španić
Foto: Ivan Španić

Na Kamenjaku je 2009. sniman film s Nicolasom Cageom, BBC je upravo tu snimao špicu za svoju glavnu informativnu emisiju, a 2010. na Kamenjaku je snimano pet filmova i serijala.

Najveći problem je, veli Iveša, taj što lokalna zajednica ovdje u potpunosti ne vidi potencijal razvoja Kamenjaka: "Naime, Općina Kamenjak treba valorizirati kao zaštićeno područje koje dugoročno može generirati veliki razvoj Općine jer ipak imamo ovdje mnogo, mnogo toga za ponuditi. Pri tom je važno mobilizirati sve raspoložive stručne resurse i politički utjecati na donošenje odluka koje određuju napredak uz poštivanje održivih načela korištenja prirodnih vrijednosti i to ne samo na Kamenjaku nego i na području cijele Općine Medulin. Očuvana priroda naš je jedini turistički potencijal i moramo ju čuvati kao malo vode na dlanu“, kaže Iveša. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Tweet

Posljednje novosti