Agencija Irena predstavila projekt o održivoj energiji u Jadranskoj regiji

0

Valter Poropat, direktor IRENA-e (Istarske regionalne energetske agencije), predstavio je 14. rujna na konferenciji za novinare, održanoj u sjedištu Istarske županije u Puli, EU projekt SEA-R (Sustainable Energy in Adriatic Region). Konferenciji su prisustvovali i Valerio Drandić, načelnik uprave Istarske županije i predsjednik Nadzornog odbora IRENA-e, član Nadzornog odbora Luciano Delbianco, te stručna suradnica za provedbu projekta, Doris Percan.

SEA-R je jedan od projekata koji se kandidirao za sredstva iz programa IPA - Jadranska prekogranična suradnja 2007.-2013. Istarskoj regionalnoj energetskoj agenciji, u sklopu SEA-R projekta, odobren je ukupan proračun u iznosu 370.380,00 eura, dok ukupna vrijednost projekta iznosi 1.960.338,00 eura.

Opći je cilj SEA-R projekta, čiji je nositelj talijanska općina Pesaro, promicanje znanja o obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti u Jadranskoj regiji, s naglaskom na investicije. Projekt obuhvaća tri podprojekta, vezana za tri identificirana izvora energije: sunčeva energija, energija mora i energija znanja

Sunčeva energija: Cilj je projekta definirati instrumente i mjere za planiranje investicija na građevinama, u skladu s mjerama štednje energije i povodeći se za načelom ''ne rasipati energiju“, zatim omogućavanje dostupnosti instrumenata i provođenje pilot akcije fotonaponskih sustava.

Energija mora: Projekt ima za cilj ispitati mogućnost proizvodnje bio-plina iz morskih algi, a ispitivanja će se vršiti u pilot postrojenjima koja će se izgraditi u Ferrari, a potom razraditi industrijskim poslovnim planom.

Energija znanja: ovaj podprojekt podrazumijeva senzibiliziranje javnosti za štednju energije i RES (Renewable energy sources). Znanje je strateški pokretač u promoviranju širih investicija na ovom području, obzirom da operateri (javni/privatni) moraju biti upoznati s novim energetskim mogućnostima. Cilj je stvoriti demostrativne i informativne punktove o održivoj energijii koji bi pružali informacije, savjete i na praktičan način prikazali mogućnosti primjene RES-a.

Nakon završene implementacije tri glavna podprojekta, potencijalnim korisnicima će se putem Road Show događaja predstaviti rezultati projekta. Road Show će se organizirati na sedam lokacija, u regijama odnosno gradovima koji sudjeluju u projektu: Pesaro, Cesena, Ferrara, Kopar, Pula, Banja Luka i Tirana. U svakoj regiji ili gradu događaj će trajati tri dana i biti će popraćen radionicama, seminarima i posjetima lokacijama na kojima su se izvele pilot akcije.

Na temelju prikupljenih znanja i iskustava, objavit će se financijske smjernice za instalaciju fotonaponskih sustava na građevinama, uspostavu Energy Info Demo Pointa i proizvodnju bioplina iz morskih algi. Ove smjernice pripremit će teren za veća ulaganja vezana uz navedene aktivnosti, kroz javne i privatne izvore financiranja (Strukturne fondove EU; IPA; nacionalne, regionalne i međunarodne donatore; EBRD; EIB; poduzetnički kapital; nacionalne ili lokalne banke i sl.).

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

VANJSKI RADNIK/VANJSKA RADNICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPASIOC/SPASITELJICA NA OTVORENOM MORU

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SLAGAČ/SLAGAČICA ROBE

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/KONOBARICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA