U Vrsaru održano treće hodočašće brodicama na otok Sv. Jurja

27.04.2012 - 08:52
U Vrsaru održano treće hodočašće brodicama na otok Sv. Jurja

Morskim hodočašćem na otok Sv. Jurja u Vrsaru, u ponedjeljak 23. travnja, svečano je proslavljen blagdan sv. Jurja. Svečano misno slavlje  ispred drevne crkvice iz 9. stoljeća na istoimenom otoku u vrsarskom akvatoriju predvodio je mjesni župnik, vlč. mr. Lino Zohil. Okupljanje je započelo na vrsarskoj rivi u poslijepodnevnim satima, da bi zatim  brodicama i čamcima lokalnih ribara i Marine Vrsar, svi hodočasnici bili prevezeni na otok Sv. Jurja.

Nakon okupljanja ispred crkve hodočasnici su, predvođeni župnikom, krenuli u ophod većeg dijela otoka novouređenom šetnicom. Pješačenje je popraćeno molitvom krunice i prigodnim marijanskim pjesmama. Po povratku do crkvice uslijedilo je svečano euharistijsko misno slavlje, koje je pjevanjem uzveličao župni zbor.

Vlč. Zohil je na početku misnog slavlja na hrvatskom i talijanskom jeziku pozdravio sve okupljene vjernike. Zahvaljujući adekvatnoj promidžbi, pozivu na hodočašće odazvala se i nekolicina stranih gostiju koji trenutno borave u Vrsaru. Obzirom da je sv. Juraj bio rimski vojnik kršćanin, tijekom povijesti, a napose za vrijeme Križarskih ratova, vrlo ga se često uzimalo za zaštitnika vojnih postrojbi, sakralnih građevina, ali i gradova pa i čitavih država.

U toj povijesnoj epohi nastaje običaj prikazivanja sv. Jurja na kao konjanika koji ubija zmaja, simbol zla. Na području Porečke i pulske biskupije sv. Juraj se časti u Rovinju gdje je, uz sv. Eufemiju, suzaštitnik grada, zatim u Oprtlju, Boljunu i Starom Pazinu.

Njegovu zaštitničku ulogu propovjednik je okupljenima nastojao posvjestiti i strateškom lokacijom otoka Sv. Jurja koji je svojom pozicijom prirodna zaštita vrsarskoj rivi gdje je privezano više stotina plovila.

Na kraju misnog slavlja župnik je zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji ovog hodočašća, a napose gradskoj komunalnoj službi zahvaljujući kojoj je osim uređenja otoka ove godine kroz gustu vegetaciju na otoku probijena kružna šetnica oko većeg dijela otoka. Prošle je godine, naime, ista takva šetnica uređena oko manjeg dijela otoka.

Zahvalio se zatim ribarima i djelatnicima Marine Vrsar za prijevoz do otoka, te Općinskom poglavarstvu i mjesnom uredu Turističke Zajednice na pomoći u uređenju i organizaciji zabave na rivi koja je uslijedila te večeri.

Mr. Zohil je zatim pozvao vjernike da obiđu crkvicu, te iznio nekoliko povijesnih podataka o izgradnji o obnovi crkvice, vrsarskoj povijesti te tragovima kršćanstva na ovom području. Crkvica je izgrađena na prirodnoj stijeni, temeljito je obnovljena i ponovno posvećena polovicom devedesetih godina prošloga stoljeća. Iznutra je krase, tipično ranokršćanske, dvije apside a tragovi hrvatskog pletera pokazatelj su nacionalnog sastava stanovništva u vrijeme kada je crkvica građena.

Predslavitelj je zaključio mišlju da poštivanje i valoriziranje povijesne baštine nije samo odraz kulture nego je i odraz svijesti da cijenimo što su nam prethodne generacije ostavile, što ujedno predstavlja i obvezu da mi to isto, u materijalnom ali i duhovnom aspektu, predamo budućim naraštajima. (G. Krizman)

Tweet

Posljednje novosti