Dino Kozlevac: Zbog suše je u 2011. bilo 82 posto više intervencija nego u 2010.

26.04.2012 - 11:15
Vedran Grubišić i Dino Kozlevac
Vedran Grubišić i Dino Kozlevac

Sve je spremno za nadolazeću turističku sezonu, rečeno je na 10. Sjednici stožera zaštite i spašavanja Istarske županije. Tema sjednice održane 26. travnja u sjedištu Županije u Puli, bila je priprema protupožarne sezone.

Kako je na početku naglasio Dino Kozlevac, zamjenik načelnika Stožera, 2010. bila je loša zbog previše kiša tj. poplava, a 2011. zbog premalo kiše tj. sušnog razdoblja. „I ova je godina do prije par dana bila neuobičajeno sušna. U 2010. smo zbog toga imali čak 82 posto više intervencija nego u 2009.“, kazao je Kozlevac i napomenuo da su požari ugašeni brzo, ekipa je bila spremna i spašeni su mnogi objekti, a što je važnije, ljudski životi.

Na žalost, zbog nedostatka sredstava, u skorije se vrijeme neće ulagati u novu opremu, već u održavanje postojeće.

Predstavnici Hrvatskih šuma, Županijske uprave za ceste, Bina Istra d.d., HEP Pula, Zavod za hitnu medicinu Istarske županije, Nature Histrice, Kamenjaka, Nacionalnog parka Brijuni, Hrvatskih željeznica i Učke podnijeli su izvještaj o pripremama za sezonu.

Stipe Sušac, voditelj Nadzora i zaštite Nacionalnog parka Brijuni istaknuo je kako skrbe o čak 14 otoka od čega se četiri stalno posjećuje. „Cijelu godinu imamo dva profesionalna vatrogasca, a ljeti njih ukupno 18. No imamo problema sa starom opremom“, kazao je Sušac napomenuvši kako su Brijuni predsjednička rezidencija. Zamolio je stoga da im se odobre još dva vatrogasca, jedan za nadzor Velikog Brijuna, jedan za Mali Brijun, tim više što su otoci dislocirani pa je na njih, u slučaju nužde, teže doći. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Tweet

Posljednje novosti