Pazinski vijećnici nisu pristali da Grad otpiše 1,2 milijuna kuna raznih potraživanja

0
Odluka o otpisu potraživanja Grada Pazina nije prošla
Odluka o otpisu potraživanja Grada Pazina nije prošla

"Ne izvršava se otpis na bilo kakav način, za to trebaju postojati procedure i propisani uvjeti", izjavila je nezavisna vijećnica Patricia Antolović na samom početku veoma žive rasprave na Sjednici gradskog vijeća, o odluci po kojoj bi se Pazin trebao odreći iznosa od 1,2 milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja.

Naime, Pazin bi se usvajanjem ove odluke odrekao ukupnog iznosa od gotovo 1,3 milijuna kuna od čega najveći dio od 668 tisuća kuna spada u nenaplaćene komunalne naknade zajedno s 477 tisuća kuna neplaćenih zakupnina.

Burnu raspravu izazvala je stavka u odluci koja kaže kako se opis potraživanja neće javno objaviti. "Grad se ne može odreći tako velike količine javnog novca bez uvida u pojedinačne slučajeve dugovanja, jer je svaki slučaj individualan i svaki se slučaj treba pojedinačno razmotriti", dodala je Antolović, komentirajući odluku.

Patricia Antolović i Tomislav Čubrić (Nezavisna lista Valtera Milohanića)
Patricia Antolović i Tomislav Čubrić (Nezavisna lista Valtera Milohanića)
"Odluka o otpisu duga u kojoj se otpisuje proračunski novac treba biti specificirana, treba reći kome se, što i na koji način otpisuje", istaknuo je Tomislav Čubrić nezavisni vijećnik s liste Valtera Milohanića i naglasio kako on nije protiv takve odluke, ali se protivi tajnosti, jer smatra da građanima neće biti drago ako odluka i podaci ostanu tajni, pošto se radi o javnim sredstvima. "Upravo neobjavljivanje podataka probudit će sumnju i negodovanje javnosti", zaključio je Čubrić. 

Gradonačenik Renato Krulčić u svom je odgovoru napomenuo kako je jedan dio sredstava nemoguće naplatiti iz razloga što dužnici nemaju u vlasništvu imovinu iz koje bi Grad mogao namiriti svoja potraživanja i kako će taj dio i dalje ostati nenaplaćen, bez obzira na to bude li odluka obznanjena javno.

Gradonačelnik Renato Krulčić
Gradonačelnik Renato Krulčić
Nadovezujući se na prethodne točke analize proračunskih sredstava i odluku o zaduživanju Grada u iznosu od 3,5 milijuna kuna, Stanko Mališa iz HDZ-a komentirao je kako "ulazimo u čudne krivine", ako se jedne strane se zadužujemo, s druge strane se smanjuju prihodi, a s treće donosimo odluku o otpisu dugova.

"Kakva se poruka šalje zakupcima gradskih prostora koji redovito podmiruju svoje obveze, ako ovom odlukom jednim potezom otpisujemo 400 tisuća kuna nenaplaćenih zakupa", upitao je Mališa. Nakon žive rasprave odluka o otpisu duga u ovakvom obliku nije prihvaćena. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Stanko Mališa HDZ
Stanko Mališa HDZ

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa