Vili Bassanese politiku doveo do apsurda: Vrijeme je da se (grado)načelnici počnu plaćati prema učinku

0
Vili Bassanese (u sredini), gradonačelnik Umaga.
Vili Bassanese (u sredini), gradonačelnik Umaga.

Informacija da si je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese obračunavao prekovremene sate nešto je najbizarnije što sam čula u dva desetljeća koliko kao novinarka pratim istarsku političku scenu. U odnosu na plaće menadžera i direktora u privatnim tvrtkama, primanja istarskih načelnika i gradonačelnika ionako su, po mom skromnom mišljenju, previsoka. Jer (grado) načelnik se vrlo rijetko mora brinuti hoće li 15-og u mjesecu imati dovoljno novaca za plaće svojih djelatnika, a kada neki posao on ili njegovi suradnici ne završe do 15 sati, neće kao u privatnim tvrtkama produžiti rad popodne (bez naknade), nego će započeto nastaviti idući dan i tako u nedogled dok se posao napokon jednom ne završi (u Općini Raša tako, primjerice, već godinama završavaju i nikada dovršavaju Prostorni plan).

S obzirom da si gradonačelnici često vole tepati da su menadžeri koji lokalnim zajednicama upravljaju poput poduzeća, valja ih podsjetiti da za menadžere u privatnim tvrtkama ne postoji pojam „prekovremeni rad“, a uglavnom su nagrađeni prema učinku.

Možda je stoga vrijeme da se i (grado)načelnici počnu plaćati prema učinku. Za početak se može vrednovati ostvarenje proračuna. Gospodine, na početku godine ste predložili gradski proračun u visini sto milijuna kuna. Okej, ali ako na kraju ostvarenje bude 65 milijuna, plaća će vam biti umanjena 35 posto!

Druga faza bila bi vrednovanje ostvarenih projekata. Obećan je novi asfalt u nekom selu, a obećanje nije izvršeno. Udri po plaći, (grado)načelnika!

Nažalost, dok su gradonačelnici toliko drski da si poput Bassanesea čak i prekovremene sate pišu, iluzija je da će se njihove plaće ikada obračunavati prema učinku. (Eleonora Vlačić)     

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

ZAŠTITAR/ZAŠTITARKA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SLAGAČ/SLAGAČICA ROBE

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SKLADIŠNI RADNIK/SKLADIŠNA RADNICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/KONOBARICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA