Monte Librić: U Puli započeo prvi samostalni Festival dječje knjige

0
Županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica otvorio je Monte Librić
Županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica otvorio je Monte Librić

Šareno, bučno i veselo bilo je 24. travnja na svečanom otvorenju prvog samostalnog Monte Librića u pulskom Circolu. Otvorenje je osmislio Mauricio Ferlin, a u njemu su sudjelovali Rea Korani, članovi udruge Čarobnjakov šešir, Baka Librić i Profesor Baltazar. Uz njih, otvorenje su uveličali i direktorica Monte Librića Slavica Ćurković, dogradonačelnik Grada Pule Fabrizio Radin i pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, koji nisu skrivali zadovoljstvo što je MonteLlibrić konačno doživio novo izdanje, a ujedno peto, jubilarno.

Naime, Festival dječje knjige Monte Librić slavi malu obljetnicu u godini izdvajanja iz prosinačkog dijela Sa(n)jam knjige u Istri, u proljetnom terminu, na svom prvom samostalnom izdanju. Librić će slaviti dječju knjigu i dječji svijet do 29. travnja.

Direktorica Monte Librića Slavica Ćurković
Direktorica Monte Librića Slavica Ćurković

Svi su se akteri svečanog otvorenja složili u jednom – nikad nije dovoljno rano ni previše kasno da se zavoli knjiga, odnosno čitanje!

Sedamdesetak programa i više od 40 sudionika programa (gotovo svaki od njih u više programa i uloga) impresivna su brojka za prvi samostalni Monte Librić. U šest festivalskih dana izmjenjivat će se mnogobrojna i raznolika predstavljanja autora, kreativne i edukativne radionice, kazališne predstave, filmske projekcije, stručni skupovi, izložbe...

Žarište festivala ove je godine na talijanskoj književnosti za djecu. Djelomično, programske cjeline dvojezične su i u njima se na vrlo spontan način isprepliću hrvatski i talijanski jezik s dijalektalnim bogatstvima.

Dogradonačelnik Pule Fabrizio Radin
Dogradonačelnik Pule Fabrizio Radin

Više od 50 hrvatskih nakladnika i 2.300 naslova čini impresivnim i prodajni dio Librića. Izbor slikovnica za najmlađe, izbor knjiga za male strastvene čitače, edukativni naslovi, stručna literatura za pedagoge i nastavnike, raznolik izbor knjiga talijanskih nakladnika za djecu koji je priredio Edit iz Rijeke, zatrpat će zamišljeno osmo pulsko brdo.

Mauricio Ferlin sa svojim scenografskim rješenjima pulski je Circolo pretvorio u dječji grad. Festivalski programi u Librić gradu odvijat će se na tri scene, od kojih će zasigurno najzanimljivija biti Librić kućica.

Ovako širok i raznolik program ekipa Monte Librića ne bi mogla stvoriti bez partnera koji su svojim stručnom podrškom omogućili realizaciju velikog dijela programa. Ove godine partneri Monte Librića su: Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Knjižnice grada Zagreba – Centar za dječju knjigu, Sveučilišna knjižnica u Puli, Izdavačka kuća Edit, Zajednica Talijana Pula, Udruga Professor Baltazar, Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru.

Pokrovitelji Monte Librića su Ministarstvo kulture RH, Istarska županija, Grad Pula i Talijanska unija.

Sponzori (bez kojih se ne može): Zagrebačka Banka, Puljanka, Infoart, HEP, Maraska, Printera, Hotel Pula, Štand expo, Metronet, Pulaparking, Pula promet, Istarske knjižare, Audiolab i Lens Media. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa