Za obnovu ove kućice utrošeno 1,2 milijuna kuna

20.04.2012 - 13:06
Za obnovu ove kućice utrošeno 1,2 milijuna kuna

Projekt pazinske Kuće za pisce ili Hiže od besid odlična je ideja koja je u kratkom periodu od realizacije, u Pazin dovela niz poznatih autora koji su u njoj boravili i stvarali. Kuća je, čini se uspješan primjer kulturnog angažmana politike, s obzirom na to da je obnovljen stari ruševni objekt koji služi isključivo za realizaciju kulturnih sadržaja.

Projekt se dobro razvija i postepeno pokušava opravdati uložena sredstva. No, kod podatka o uloženim sredstavima dolazimo do povećeg iznosa koji je utrošen u realizaciju projekta Kuće za pisce, točnije uz obnovu samog objekta.

U izvještajima o obnovi kulturnih dobara Grada Pazina između ostalog stoji kako su za radove u prvoj fazi obnove sklopljeni ugovori o izvođenju radova s GP „Građeving-RI“ d.o.o. iz Hreljina i s još nekoliko poduzeća na iznos od ukupno 484.535,96 kuna od čega je Istarska županija sudjelovala s 200.000,00, a Grad Pazin s 284.535,96 kuna.

U drugoj fazi radovi su započeli nakon provedenog postupka javne nabave i trajali su od svibnja do sredine rujna 2009. godine, gdje je utrošeno ukupno 702.605,28 kuna, od čega je Istarska županija osigurala 500.000,00 kuna, a Grad Pazin 202.605,28 kuna.

Zbrajanjem uloženih sredstava dolazimo do ukupnog iznosa od 1,2 milijuna kuna, što je za građevinu površine 40 m2 po etaži, a s ukupno tri etaže (podrum, prvi kat i potkrovlje), dakle oko 120 m2 ukupne površine, poprilično velika količina novca.

Nije li se novac mogao kvalitetnije uložiti, u neki drugi objekt u vlasništvu Grada koji bi zahtijevao manja ulaganja, zbog čega je u obnovu uložen tako velik novac te jesu li građevinski radovi na kući uistinu opravdani do iznosa od 10.000 kuna po metru kvadratnom, upitali smo Borisa Demarka, pročelnika Upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti Grada Pazina.

*Zbog čega su troškovi obnove građevine tako visoki?
- Predmet sanacije bila je ruševna građevina narušene statike, bez krova, međukatnih konstrukcija i bilo kakvih funkcionalnih instalacija. Da bi se uopće započelo sa radom, nakon uklanjanja raslinja i otpada, ojačano je temeljenje objekta, a svi zidovi su injektirani posebnom smjesom radi učvršćivanja i stabilizacije. Kroz aktivnosti koje su trajale gotovo tri godine objekt je u cijelosti obnovljen (krovište, međukatne konstrukcije, pregrade, zidovi i zidne obloge, fasada, drvenarija i sve instalacije) čime je dobiven jedan stambeni dio i jedan polivalentni prostor javne namjene. Uz sam objekt djelomično su sanirani potporni zidovi i izvršeno popločenje dvorišta sadašnje Kuće za pisce.

*Zašto nije odabran neki drugi objekt za realizaciju programa, koji bi iziskivao manje troškove?
- Kuća za pisce, upravo zbog svog položaja, jedinstveni je objekt (nad samim ponorom Pazinske jame i u neposrednoj blizini Kaštela). Osim toga, revitalizacija starogradske jezgre jedan je od strateških ciljeva Grada Pazina. Naravno, nije za zanemariti niti činjenicu da je projekt Kuće za pisce na ovoj lokaciji dobio snažnu podršku Istarske županije. A o tome koliko je dobro uložen novac najbolje svjedoče podaci o broju programa realiziranih u Kući za pisce u protekloj godini, kao i podaci o gotovo stopostotnoj popunjenosti kapaciteta kuće u 2012. godini - rekao Boris Demark za Istarski.hr.

Je li se ovo ulaganje u konačnici isplatilo, moći će, izgleda, procijeniti samo književni kritičari kada budu proučavali radove nastale u pazinskoj Kući za pisce. (Darko Tumpić)
Kuća prije obnove
Kuća prije obnove
Tijekom izvođenja radova
Tijekom izvođenja radova

Tweet

Posljednje novosti