Istarske plaže prostiru se od Kantride do Preluka?

20.04.2012 - 12:56
Dušica Radojčić
Dušica Radojčić

 „Lokacija Valkane nije ni jedina, a ni najbolja lokacija u Puli za pročistač otpadnih voda“, još je jednom istaknula predsjednica Zelene Istre Dušica Radojčić i iznijela nove elemente koji ukazuju na neutemeljenost odluke o gradnji pročistača u šumi Lungomare.

„Gradsko vijeće je smjernice o izgradnji pročistača na lokaciji Valkane donijelo na temelju nevjerodostojne studije, zbog koje i financijska analiza projekta postaje nepouzdana i upitna“, naglasila je.

Naime, u studiji se navodi niz nepravilnosti, među kojima i netočan podatak da se Istra prostire na 3600 četvornih metara te besmislica da se turističke plaže Istre prostiru od Kantride do Preluka! A to su, navodi Radojčić, tek neke činjenice koje su je nasmijale, ali i zgrozile. „U studiji je još niz netočnih informacija poput one da se Pula nalazi sjeveroistočno od Zagreba i Rijeke“, dodala je.

„Sve to ukazuje na neozbiljnost i površnost. Ova tzv. Jacobs studija nije vjerodostojan dokument i nije prošla službenu reviziju, a ni neće“, smatra Radojčić i dodaje da je ta studija tek nacrt konačnog dokumenta koji su, prema riječima Radojčić, trebali pročitati u Gradu i Herculanei. „Ako su to učinili, gdje su onda izmjene? Ako nisu, to je onda ogroman propust“, veli Radojčić.

Da stvar bude gora, uputila je upit pročelniku Upravnog odjela za prostorno uređenje Giordanu Škufliću, vezano za spornu studiju. U pisanom odgovoru, Škuflić navodi da je nacrt konačnog izvještaja ustvari konačan izvještaj koji je pregledan i odobren od strane ovlaštenih osoba!  

„Studija je lokaciju Valkane valorizirala kao optimalnu, u postupcima koji slijede izvršit će se sve potrebne aktivnosti sukladno odredbama propisa koji reguliraju potrebu izrade studija utjecaja na okoliš za lokaciju Valkane“, stoji u odgovoru Dušici Radojčić koji je uputio Škuflić.

„Zašto nas lažu“?, pita se Radojčić te ističe kako je nelogičnosti, nepravilnosti i obmana još: „Rađene su već četiri studije utjecaja na okoliš za pročistač u Puli, koje su u međuvremenu obustavljene“, naglasila je uz napomenu da njihovu izradu plaćaju građani. „Te studije nisu prošle zakonsku proceduru te nisu valjane, a novac je bačen u vjetar. Tako će biti i s ovom, Jacobs, koja sigurno neće proći“, naglašava Radojčić.

Nada se, ipak, da će gradski vijećnici pročitati studiju i provjeriti podatke jer, kako kaže, ovakvo je ponašanje neodgovorno. „U 15 godina od kada se govori o novom pročistaču nismo se pomaknuli s mjesta. Kako stvari stoje, proći će još neko vrijeme dok se naprave određeni pomaci vezano za novi pročistač, a valja još sve donesene odluke uskladiti sa zakonom i propisima koje nalaže Europska unija“, zaključuje Radojčić. (Tekst i foto: Paola Albertini

Tweet

Posljednje novosti