Monte Librić od 24. do 29. travnja u pulskom Circolu

0
Magdalena Vodopija, Rea Korani, Slavica Ćurković, Olivera Toić i Tina Zenzerović
Magdalena Vodopija, Rea Korani, Slavica Ćurković, Olivera Toić i Tina Zenzerović

Peti Festival dječje knjige Monte Librić, slavi malu obljetnicu u godini izdvajanja iz prosinačkog dijela Sa(n)jam knjige u Istri, u proljetnom terminu, na svom prvom samostalnom izdanju. Librić će slaviti dječju knjigu i dječji svijet od 24. do 29. travnja 2012. u pulskom Circolu, stoji u priopćenju Monte Librića.

Monte Librić stvorila je ekipa "velikoga Sajma", dio njih u istim, a dio u izmijenjenim ulogama: Slavica Ćurković (direktorica), Olivera Toić (voditeljica prodaje), Rea Korani (glavna organizatorica), Mauricio Ferlin (dizajner, scenograf), Miodrag Kalčić (urednik kataloga i internetskih stranica), Magdalena Vodopija (savjetnica, odnosi s javnošću), Egle Vošten i Lovorka Lisičić (izvršne organizatorice), Marko Bolković (voditelj tehnike), Tina Zenzerović (pomoćnica voditeljice prodaje) i Vanja Frivarski (web master)

Uoći Monte Librića Baka Librić na Portarati priča priče
Uoći Monte Librića Baka Librić na Portarati priča priče

Ipak, najveći teret stvaranja Monte Librića ponijela je nova generacija organizatorica Sajma, kojima je ovo prvo samostalno okušavanje u stvaranju projekta.

Sedamdesetak programa i više od 40 sudionika programa (gotovo svaki od njih u više programa i uloga) impresivna su brojka za prvi samostalni Monte Librić. U šest festivalskih dana izmjenjivat će se mnogobrojna i raznolika predstavljanja autora, kreativne i edukativne radionice, kazališne predstave, filmske projekcije, stručni skupovi, izložbe...

Žarište festivala ove je godine na talijanskoj književnosti za djecu. Djelomično, programske cjeline dvojezične su i u njima se na vrlo spontan način isprepliću hrvatski i talijanski jezik s dijalektalnim bogatstvima.

Monte Librić ima i svoj Nulti dan posvećen knjižničarima, na kojem će se predstaviti najzanimljiviji nakladnici dječje knjige s novim izdanjima i budućim projektima.

Više od 50 hrvatskih nakladnika i 2.300 naslova čini impresivnim i prodajni dio Librića. Izbor slikovnica za najmlađe, izbor knjiga za male strastvene čitače, edukativni naslovi, stručna literatura za pedagoge i nastavnike, raznolik izbor knjiga talijanskih nakladnika za djecu koji je priredio Edit iz Rijeke, zatrpat će zamišljeno osmo pulsko brdo.

Mauricio Ferlin sa svojim scenografskim rješenjima pulski je Circolo pretvorio u dječji grad. Festivalski programi u Librić gradu odvijat će se na tri scene, od kojih će zasigurno najzanimljivija biti Librić kućica.

Ovako širok i raznolik program ekipa Monte Librića ne bi mogla stvoriti bez partnera koji su svojim stručnom podrškom omogućili realizaciju velikog dijela programa. Ove godine partneri Monte Librića su: Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Knjižnice grada Zagreba – Centar za dječju knjigu, Sveučilišna knjižnica u Puli, Izdavačka kuća Edit, Zajednica Talijana Pula, Udruga Professor Baltazar, Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru.

Knjižničari će prvi birati knjige na Monte Libriću. Svoj dolazak na Festival potvrdilo je više od 60 knjižničara iz cijele Hrvatske. Nulti dan Monte Librića posvećen susretu knjižničara i nakladnika započet će 23. travnja u 11 sati.

Monte Librić svečano ćemo otvoriti 24. travnja u 11 sati na terasi Circola. Svečano otvorenje osmislio je Mauricio Ferlin, a u njemu će sudjelovati Rea Korani, članovi udruge Čarobnjakov šešir, Baka Librić i Profesor Baltazar. U protokolarnom dijelu sudjelovat će direktorica Monte Librića Slavica Ćurković, dogradonačelnik Grada Pule Fabrizio Radin  i pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica.

Pokrovitelji Monte Librića su: Ministarstvo kulture RH, Istarska županija, Grad Pula i Talijanska unija.

Sponzori (bez kojih se ne može): Zagrebačka Banka, Puljanka, Infoart, HEP, Maraska, Printera, Hotel Pula, Štand expo, Metronet, Pulaparking, Pula promet, Istarske knjižare, Audiolab, Lens Media. (Foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa