U prvih šest mjeseci istarska policija zbog nasilja u obitelji intervenirala 448 puta

0

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 22. rujna, od koordinatorice Sigurne kuće Istra Jadranke Černjul, doznali smo „crne“ podatke za proteklo razdoblje.

Tako je u lipnju 2010. u Republici Hrvatskoj ukupno počinjeno 30 ubojstava, dok ih je u isto vrijeme ove godine bilo 26. Od toga je u istom razdoblju 2010. ubijeno 17 žena, a u 2011. ubijeno ih je sedam manje. Zabrinjava podatak da je čak šest ubojstava bilo među članovima obitelji, a žrtve su bile žene, dok su u lipnju 2010. ubijene dvije pripadnice ljepšeg spola.

Prema podacima PU istarske u 2010. godini zabilježeno je 76 kaznenih djela, dok je bilo 57 prijavljenih počinitelja. No, policija bilježi čak 731 intervencija, od čega je u 21 slučaju počinitelj posjedovao oružje, njih troje ilegalno. Ukupno je zadržano 170 osoba, a za njih 610 izrečene su zaštitne mjere - obavezni psihosocijalni tretman, zabrana približavanja žrtvi, zabrana uznemiravanja ili uhođenja, udaljenje iz kuće ili stana.

U četiri slučaja nasilje je prijavio liječnik ili zdravstveni djelatnik, a sedam je slučajeva bilo u kojem su intervenirali posebno osposobljeni policijski službenici jer je nasiljem u obitelji ozlijeđeno dijete ili maloljetna osoba, dok su u jednom slučaju policijski službenici odveli žrtvu u sklonište Sigurne kuće.

U prvih šest mjeseci ove godine djelatnici PU istarske zbog nasilja u obitelji morali su intervenirati 448 puta, a 109 osoba zadržano je u pritvoru. Centru za socijalnu skrb upućeno su 242 obavijesti o nasilju unutar obitelji.

Sigurna kuća Istre ima i tzv. hitni smještaj, u slučaju da se zlostavljane žene i njihova djeca nađu usred noći na ulici, bježeći od nasilnika. Jadranka Černjul iz Sigurne kuće upozorava da je kraj turističke sezone posebno kritičan jer tada sezonci ostaju bez posla, a njihova djeca kreću u školu, pa je i zbog dodatnih troškova, pritisak veći i eskalacije nasilja češće. (Paola Albertini

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SPREMAČ/ICA - CLEANER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

RECEPCIONAR/ RECEPCIONARKA - RECEPCIONIST

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRODOVOĐA/BRODOVOTKINJA / SKIPER/SKIPERICA - SKIPPER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI RADNIK/ICA U KUHINJI

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA