Miletić: Razvitak Pule mora biti uravnotežen sa zaštitom kulturne baštine

0
Boris Miletić
Boris Miletić

„Valorizacija lokacije Otok Sv. Katarina-Monumenti, otvaranje tog područja građanima i stavljanje u službu razvoja grada, ali i gospodarskog razvoja Hrvatske u interesu je svih nas. Pula se mora razvijati, ali naravno, pritom se mora uspostaviti ravnoteža između otvaranja novih mogućnosti za razvoj grada i potrebe za očuvanjem prebogate pulske kulturne i povijesne baštine. Projekt Brijuni Rivijera javnosti je poznat već deset godina, a u tom razdoblju nije poduzeto ništa da se ono što je sada proglašeno kulturnim dobrom kao takvo i očuva, pa su danas to derutni objekti koji ne služe nikome, a najmanje gradu Puli i našim građanima. K tomu, do proglašenja ove lokacije kulturnim dobrom je došlo tek kada je završen postupak natjecanja investitora za koncesiju, i to u međunarodnom natječaju, što bitno mijenja poziciju koncesionara i potencijalno dovodi u pitanje realizaciju projekta“, stoji u priopćenju pulskog gradonačelnika.

Miletić ističe kako je neosporno da Grad Pula poduzima sve potrebno da se kulturna dobra kao takva prepoznaju i propisno zaštite. „Na to ukazuje činjenica da se kontinuirano i za potrebe izrade planova svih razina izrađuju detaljne konzervatorske podloge kojima se utvrđuje sustav mjera zaštite graditeljske baštine. Generalnim urbanističkim planom Grada Pule označene su pojedine lokacije koje je potrebno prioritetno zaštiti, no ničim nije ukazano na eventualnu mogućnost i potrebu utvrđivanja ovakvog statusa i za zonu Katarina-Monumenti“, navodi Miletić.

Kako je do toga ipak došlo, Grad Pula uložio je žalbu Ministarstvu kulture i to zbog okolnosti i načina kako je do proglašenja došlo s obzirom na značaj projekta za grad i građane. „Želio bih podsjetiti i na to da je Vlada Republike Hrvatske još 2010. godine donijela Zaključak o provedbi razvojnog programa Brijuni Rivijera, kojim je nadležna tijela državne Uprave, kao i jedinice lokalne samouprave zadužila za poduzimanje svih potrebnih radnji s ciljem njegove provedbe“, zaključuje Miletić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa