Čačić: Jakovčić je u pravu, ali Konzeravatorski zavod je županijski

0
Radimir Čačić (Foto: Večernji list)
Radimir Čačić (Foto: Večernji list)

Što imate poručiti Jakovčiću koji zapravo odgovara investitore od Brijuni Rivijere i kritizira samo HNS, traži smjenu zamjenika ministrice kulture Zlatka Uzelca? To je napad i na HNS, a i na Vladu?  To su neka od pitanja koja novinari ispred sabornice postavili potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću.  

- Gospodin Jakovčić u jednom dijelu ima potpuno pravo, da se to ne smije dogoditi. Ne smije se dogoditi da se u Hrvatskoj priprema, pokrene investicija, da se uloži novac u projekte, u bankarske garancije, da se ide u natječaj, da se natječaj realizira i da onda Konzervatorski zavod, koji je županijski, dakle od gospodina Jakovčića, donese odluku kojom sprečava potpunu gradnju. Zanimljivo, 20 godina tu odluku nije donosio, 30 godina, 40 godina, a sad ju je donio kad se našla krava muzara koju bi se moglo ucjenjivati i tražiti posao za zavod, a možda i ne samo za zavod. Nije to prvi slučaj takvih ucjena, ni kriminala u konzervatorskom poslu, ali je gotovo nevjerojatno da se to danas može dogoditi. Takve stvari se ne smiju događati, to je direktno protiv interesa ove zemlje, protiv interesa Istre, zaposlenosti naših građana, stvaranja novog dohotka, novog profita, to je nedopustivo – rekao je Čačić za Večernji list i dodao:

– Jakovčićeva reakcija neprimjerena je zato što je to Županijski zavod, nek' se pogleda, sam sebe, nek' se osvrne i pogleda tko je tamo. Problem je to što je to u vertikali državno, međutim rješenja su poznata, postoji žalba, ona će doći na drugostupanjski organ, to je ministarstvo i ono će razmotriti sve ove uvjete. Ono što je važno je da se takve stvari zauvijek spriječe. Mora se napraviti slika stanja, što je pod zaštitom, što nije, i svaki investitor u ovoj zemlji, stranac ili domaći, mora znati što je pravni status projekta u trenutku kada ulazi u projekt. Nema više naknadne pameti ni nikoga tko bi se sada nalijepio na to –zaključuje potpredsjednik Vlade.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa