Pula priprema mnogobrojne aktivnosti povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje

0

Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, 22. travnja, i ove godine Grad Pula organizira niz akcija i edukativnih programa u cilju promocije svijesti o okolišu.

Već tradicionalna akcija "Cvijet Gradu", edukativni program o promociji svijesti o okolišu, u organizaciji Grada Pule i uz sudjelovanje proizvođača cvijeća s područja grada, održat će se i ove godine. U Flanatičkoj ulici, od 19. do 22. travnja, od 8 do 18 sati odvijat će se akcijska prodaja cvijeća po promotivnim cijenama. Kako bi se osigurale niže cijene ljetnica u odnosu na tržišne, a time i dao poticaj građanima za uređenje balkona, vrtova i okoliša, Grad Pula sufinancirat će izlagače i registrirane proizvođače cvijeća. Osim promotivnih cijena ljetnica, u ponudi će biti i velik izbor ostalog ukrasnog bilja.

U okviru edukativnog programa, Upravni odjel za prostorno uređenje, Odsjek za zaštitu okoliša Grada Pule će u mjesnim odborima organizirati predavanja na temu uređenja okućnica. Za svaki mjesni odbor osigurano je tisuću kuna za nabavu biljnog materijala, a sredstva će se koristiti ovisno o programu pojedinog mjesnog odbora.

Također, u Upravnom odjelu za prostorno uređenje izrađene su edukativne brošure na temu očuvanja okoliša, namijenjene djeci četvrtih razreda osnovnih škola koji će se u suradnji s Upravnim odjelom za društvene djelatnosti, distribuirati po svim pulskim osnovnim školama. Edukativne brošure bit će integrirane u nastavni program, s ciljem da pridonesu poticanju svijesti o potrebi doprinosa svih, pa i djece, u dostizanju zajedničkog cilja – održivog razvoja.

Grad Pula priključio se sudjelovanju u globalnoj akciji "Zelena čistka" koju koordinira "Udruga Žmergo" iz Opatije, a održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, Ive Josipovića. Podršku su dali i europski povjerenik za okoliš, Janez Potočnik te Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Cilj akcije je podizanje svijesti građana o njihovoj ulozi u stvaranju i načinu odlaganja otpada, a kulminacija je akcija čišćenja ilegalno odloženog  otpada, koja će se održati u subotu 21. travnja 2012. godine. Hrvatska će time po prvi put postati dio globalne kampanje koja se provodi u 82 zemlje svijeta.

U suradnji s gradskom komunalnom tvrtkom "Pula Herculanea" i tvrtkom "Metis", Grad Pula osigurava besplatan dovoz i postavljanje kontejnera za otpad, kao i besplatan odvoz otpada prikupljenog s pozicija ilegalnih odlagališta.

Pozivamo sve građane dobre volje da se jave svojim mjesnih odborima koji su prijavili lokacije ilegalno odloženog otpada te se priključe akciji "Zelena čistka" kako bi uklanjanjem otpada i razvrstavanjem pojedinih  vrsta otpada već na mjestu prikupljanja, počistili što više površina, iskoristili koristan otpad, te smanjili ukupan odvoz otpada na deponij.

U skladu s odredbama Zakona o otpadu, radi iskorištavanja vrijednih svojstava zelenog i bio-otpada te u cilju nadogradnje sustava selektivnog prikupljanja otpada u Mjesnom odboru Nova Veruda i Veli Vrh, komunalna tvrtka Pula Herculanea nabavila je 150 komada kompostera. Komposteri će se građanima podijeliti besplatno, u prvom redu stanovnicima Nove Verude i Velog vrha, u kojima je već u implementaciji kvalitetan sustav selektivnog prikupljanja otpada „Od vrata do vrata“.

Uvodno predavanje o pravilnoj uporabi kompostera, u organizaciji Grada Pule i Pula Herculanea-e, za građane Nove Verude održat će se u prostorijama Mjesnog odbora Nova Veruda 19. travnja 2012. u 11 sati, a za građane Velog vrha  u prostorijama Mjesnog odbora Veli vrh 3. svibnja 2012. u 18 sati. Zainteresirani građani će uz kompostere dobiti uputu o slaganju kompostera i njihovoj primjeni, kao i  brošuru o kompostiranju otpada, stoji u priopćenju Odsjeka za informiranje Grada Pule.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa