Bulić: Neoprostivo je da ostali sindikati ne podržavaju prvomajski skup u Puli

17.04.2012 - 09:06
Denis Buršić i Bruno Bulić
Denis Buršić i Bruno Bulić

Na pulskoj tržnici povodom proslave 1. maja, Sindikat Istre i Kvarnera održat će skup, no kako je istaknuo Bruno Bulić, predsjednik SIK-a ovoga puta bez suradnje s Gradom. „Ne želimo imati ništa s Gradom. Prošle smo godine to još od trpili, ali s gradskom upravom koja tuži SIK i Savez samostalnih sindikata Hrvatske zbog štrajka koji smo 2009. organizirali, ne želimo imati ništa“, naglasio je Bulić.

Dodao je da Grad krši zakone, ne poštuje sudske odluke te da je proslava 1. maja ionako u domeni sindikata. Bulić je stoga pozvao i sve ostale sindikate da im se pridruže, ali za sad se nisu odazvali. „Navodno im je Slobodan Kapor iz SSSH trebao dati naputak da to učine, ali u razgovoru sa Đinom Šverkom, povjerenikom Sindikata metalaca u Uljaniku, doznao sam da o tome nisu razgovarali. Kakvu to igru igraju, ne znam, niti me se tiče“, kazao je Bulić

SIK će proslavu kojoj će prethoditi polaganje vijenca na Slavoluku Sergijevaca, financirati isključivo iz vlastitih sredstava, a kako je najavljeno, i ove godine imaju dosta toga za reći.

„Pozivamo građane da se odazovu u što većem broju. Dosta nam je ovog neoliberalnog kapitalizma koji kroz namete i poreze opterećuje najosjetljivije slojeve društva, a mlade baca u beznađe“, rekao je Bulić i napomenuo da je Hrvatska treća u Europi po broju nezaposlenih mladih ljudi do 25 godina o čemu se, kako kaže, ne govori.

SIK podržava Vladu u radu na suzbijanju korupcije i radu na crno, no Bulić ističe da državu iz krize može izvući samo rast gospodarstva, a da je sve ostalo demagogija „iz šupljeg u prazno“. Stoga je, smatra, borba za rad i svako radno mjesto, posao koji se plaća i na kojem se ne gubi zdravlje, neophodna, posebice 1. maja.

Neoprostivo je što se sindikati nisu odazvali na naš poziv za skup. Nama, sindikatima, 1. maj je radni dan“, kazao je Bulić. Ipak ga je podržao Denis Buršić, županijski povjerenik državnih i lokalnih namještenika RH. „Tražimo od svih da dođu na skup, a ne da kod kuće sjede i čekaju da se netko drugi izbori za njihova prava. Mi to ne možemo riješiti bez pomoći namještenika, zaposlenih u školama i ostalim institucijama“, napomenuo je Buršić i istaknuo veliku podršku koju daju SIK-u. (Tekst i foto: Paola Albertini)   

Tweet

Posljednje novosti