Ovako izgledaju sobe u kaznionici Valtura gdje kaznu odnedavno služi HDZ-ovac Neven Jurica

0
Foto: Nedjeljni Jutarnji
Foto: Nedjeljni Jutarnji

I u maloj improviziranoj knjižnici nasred kaznioničkog kompleksa Valtura osjeti se specifičan miris knjiga. Miris starog papira što opija većinu zaljubljenika u literaturu. Mala knjižnica od 30-ak četvornih metara smjestila se u prizemlju zgrade nasred kaznionice. Na policama su knjige naslagane različitim redom. Selekcija je na nekim policama rađena prema autorima, a na drugima po žanru. Na jednoj od polica rukom je na naljepnici napisano: poezija. Početak je to reportaže iz kaznioničkog kompleksa Valtura, koju je Nedjeljni Jutarnji objavio u svom najnovijem broju 

Novinar se razočarao kada među knjigama nije pronašao pjesnika Nevena Juricu, novog voditelja knjižnice u kaznionici Valtura.

- Još nemamo Juričinih knjiga, ali nadam se da će nam koju pokloniti - našalio se upravitelj Vladimir Erceg, koji je reportere Jutarnjeg poveo u obilazak kaznioničkog kompleksa koji se rasprostire na ogromnom imanju od sedam tisuća hektara. Juricu, bivšeg diplomata osuđenog na godinu i pol zatvora jer je potrošio 667.000 kuna državnog novca u privatne svrhe, to jutro nisu sreli.

U Valturi, jedinoj kaznionici otvorenog tipa u Hrvatskoj, borave 162 zatvorenika. Među njima je i bivši hrvatski visoki diplomat iz Sanaderove garniture koji je uoči ljeta došao na odsluženje kazne. Zatvorenici su smješteni u tri zgrade. U svakoj je 50-ak zatvorenika. U sobama su po trojica. Svaki ima krevet i ormar, a imaju i televizor. Ne čini se to toliko stisnutim jer se zatvorenici mogu slobodno kretati imanjem, pa u sobama borave samo navečer, piše Nedjeljni Jutarnji.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

POMOĆNI KONOBAR / ICA - ASSISTANT WAITER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHINJSKI RADNIK /ICA - KITCHEN WORKER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA - WAITER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRODOVOĐA/BRODOVOTKINJA / SKIPER/SKIPERICA - SKIPPER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA