Mala priča o velikoj prošlosti Pazinke

16.04.2012 - 11:02
Ulaz u okruženje nekadašnje Pazinke
Ulaz u okruženje nekadašnje Pazinke

Svaki od gotovo tri tisuće radnika koji su tijekom pedesetak godina radili u Pazinki imao bi svoju priču, svaki od njih poklonio je velik dio svog života ovoj tvornici, a velika većina tih radnika provela u njoj i čitav svoj radni vijek.

Pazinka, nekadašnja kemijsko-tekstilna industrija Pazin, poduzeće je koje svoje početke bilježi već u 1958. godini kao TIP - Tekstilna industrija Pazin, a godinu dana nakon početka rada preimenovana je u Pazinka.

U 40-godišnjem razdoblju uslijedio je razvitak proizvodnje, usvajanje novih tehnologija i širenje na domaće i inozemno tržište. 1975. godine puštena je u pogon i tvornica za proizvodnju papirnatih, plastificiranih i pjenastih zidnih tapeta.

Poduzeće je od prvih ulaganja u tkalačke razboje pa do 80-ih godina prošlog stoljeća preraslo u tekstilno-kemijsku tvornicu s proizvodnim sektorima: Pamučnim kompleksom, Efektnom pređom, Sintetičkom pređom, Polipropilenom, Proizvodnjom tapeta, Proizvodnjom valjaka, Energetikom i održavanjem.

Na vrhuncu poslovnog uspona Pazinka je zapošljavala više od 1900 radnika. Proizvodni pogoni zajedno s upravom bili su smješteni u čak 45.000 kvadratnih metara natkrivenog prostora.

Dokumenti o poslovanju iz 1975. godine
Dokumenti o poslovanju iz 1975. godine
Od 19. studenoga 1992. dotadašnje društveno poduzeće postaje dioničko društvo, a na temelju odluke i rješenja Trgovačkog suda u Rijeci od 27. ožujka 2001. nad Društvom je otvoren stečajni postupak. Od tada Društvo posluje pod nazivom Pazinka d.d. u stečaju, Pazin.

Ukratko, ni Pazinku nisu zaobišle malverzacije oko privatizacije, naprotiv i taj je proces završio u vidu sudskih tužbi, da bi na kraju ostala samo priča o propaloj tekstilnoj industriji.

Nekonkurentnost i neodrživost poslovanja pred naletom jeftinog proizvoda s istočnog tržišta i u ovom su slučaju iskorišteni kao opravdanje za propast proizvodnje, iako je nakon zatvaranja pogona, dio strojeva iz pogona otkupila tvrtka iz Slovenije koja i dandanas uspješno posluje.

Pogoni nekadašnje Pazinke iz zraka (Google Earth)
Pogoni nekadašnje Pazinke iz zraka (Google Earth)
Danas, na mjestu nekadašnje Pazinke, ostala su samo sjećanja bivših radnika, prazno parkiralište i hrpa građevina, koje čuvaju jednu davno ispričanu priču, poput spomenika nekom prošlom vremenu. Zapušten okoliš, razbijena stakla na zgradama, pokradene oluke samo su simbolične slike koje govore o tome kako je završila priča o pazinskoj tekstilnoj industriji. Tek manji dio prostora nekadašnje tvornice danas zauzimaju firme pazinskih malih poduzetnika.

Ova je pazinska tvornica, odnosno, ono što je od nje ostalo, samo jedan od simbola propasti gospodarstva u Pazinu, u Istri, u Hrvatskoj. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Slika koja govori više od tisuću riječi
Slika koja govori više od tisuću riječi
Devastirani objekti
Devastirani objekti
Zapuštene građevine
Zapuštene građevine
Isplatno mjesto Riječke banke
Isplatno mjesto Riječke banke

Tweet

Posljednje novosti