Prema statistici MUP-a Pula najnesigurniji grad u Hrvatskoj

15.04.2012 - 17:07
Prema statistici MUP-a Pula najnesigurniji grad u Hrvatskoj

Ako je suditi prema podacima MUP-a, najmirnije u Hrvatskoj spavaju stanovnici Samobora. Oni žive u najsigurnijem gradu u Hrvatskoj. Stopa nasilja, zlouporabe droga i stradalih u prometu izrazito je niska. S druge strane najvećem istarskom gradu statistika ne ide u prilog, prenosi Dnevnik.hr.

Samobor ima najnižu stopu nasilja, zloupotrebe droga i stradavanja u prometu. Siguran život imaju stanovnici Solina, Velike Gorice, Križevaca i Siska.

"Naravno da se osjećam ponosno, evo možemo sjediti odnosno stajati tu na našem glavnom gradskom trgu i ujutro u 3 sata i nikome se ništa neće dogoditi, još jedanput hvala djelatnicima policijske postaje", kaže Krešo Beljak, gradonačelnik Grada Samobora.

Za razliku od Samobora, Pula se nema čime pohvaliti, u kategorijama zlouporabe droga, imovinskog kriminala, žrtava u prometu - ima lošu statistiku. No, najgora je po stopi nasilnih kaznenih djela.

"Tu u centru živim i nikada nisam primijetio da je nešto nesigurno", kaže jedan stanovnik Pule. "Šetam po noći od Fažane do Valbandona gdje nema ni svjetla i ne osjećam se nesigurno", kaže jedna gospođa.

Dva najveća grada Split i Zagreb našla su se na visokom trećem i četvrtom mjestu po smanjenoj stopi žrtava u prometu. Utjecaj radarskog sustava za mjerenje brzine na sigurnosti cestovnog prometa na području PU Splitsko-dalmatinske je pozitivan i značajan.

Čak ni u jeku turističke sezone sigurnost u mnogim Hrvatskim gradovima ne slabi. "Možemo reći da RH kao takva je sigurna turistička destinacija", kaže pomoćnik načelnika Uprave policije MUP RH Josip Bukvić.

Gledano u posljednjih 14 godina gradovi su nam sve sigurniji. Pa čak i kada su posljednji na listi, njihovi stanovnici mogu se pohvaliti mirnim snom, piše Dnevnik.hr.

Tweet

Posljednje novosti