Pulski HČSP: Mi smo Istrani, istarski Hrvati, Istra nam je zavičaj, a Hrvatska domovina

15.04.2012 - 11:31
Članovi pulskog HČSP-a 10. travnja položili su vijenac na spomenik domobranima na Mornaričkom groblju u Puli
Članovi pulskog HČSP-a 10. travnja položili su vijenac na spomenik domobranima na Mornaričkom groblju u Puli

Gospodo i drugovi novinari, političari i povjesničari! Odlučili smo sačekati da se izredate sa svojim uvredama, očitom pristranošću i povijesnim neznanjem pa se nadamo da ste sada završili i da ćete i nama dozvoliti da iznesemo svoje stavove, početak je izjava za tisak Hrvatske čiste stranke prava - pudružnice Pula povodom, kako su napisali, „grubih uvreda upučenih na stranku i njezine članove“.

„Zbog našeg obilježavanja 10. travnja Damir Kajin je osjetio potrebu da nas nazove zatupljenim luđacima i bolesnicima pa nam je čak i prebrojao krvna zrnca tvrdeći da nismo dovoljno Istrijani. Ako nas osoba svjetonazora kakav gaji Damir Kajin počasti takvim pogrdama za nas je to samo potvrda da smo na dobrom putu u našem političkom radu, a da nam se slučajno životni stavovi podudaraju tek bi se onda ozbiljno zabrinuli za svoje duševno zdravlje“, stoji dalje u priopćenju.

„To tko smo i šta smo rekli smo mnogo puta – mi smo Istrani, istarski Hrvati, Istra nam je zavičaj, a Hrvatska domovina. Jesam li ja dovoljno Istrijan pitaj Damire moju nonu koju su kao djevojčicu Talijani na konjima tukli batinama samo zato jer je Hrvatica ili moju baku koja je iz istog razloga kao djevojčica sa svojom obitelji morala napustiti svoje imanje i preko noći pobjeći u tadašnju Jugoslaviju da spasi svoj život.

Nastavio je novinar Dubravko Grakalić nazvavši naše odavanje počasti ratnim stradalnicima naci gluparijama, vidio je u našem činu i poprilično odsustvo zdravog razuma. Pitamo se zašto ovako nije počastio one koji su organizirali dolazak Gianfranca Finija i Giorgia Napolitana u Pulu. Prvi je onaj kojemu je Mussolini najveći državnik stoljeća, a Istra zemlja talijanska, a drugi odlikuje talijanske fašiste koji su karijeru gradili po Zadru i kojemu smo mi Hrvati krvožedni Slaveni. Dodati ću još i one koji svake veljaće hodočaste na grob fašističke heroine Norme Cossetto. Jesi li i njih prozivao Dubravko? A izjava da je Ante Pavelić proglasio NDH govori o tvom poznavanju povijesti – NDH je proglasio Slavko Kvaternik!

S povijesnim temama se nadovezao povijesničar Herman Buršić koji tvrdi da je Ante Pavelić prodao Istru Talijanima i da nikada nije bio u Istri. U Istru su talijanski vojnici ušetali 1918. godine, a dodijeljena je Italiji Rapalskim ugovorom 1920. godine  i još nešto - Ante Pavelić je kao odvjetnik živio i radio u Puli!

I za kraj zašto je toliko čudno da smo u hrvatskoj Istri zapalili svijeće i pomolili se za sve Hrvate koji su čuvali hrvatski narod i hrvatsko ime u teškim vremenima Drugog svjetskog rata, zašto tvrdite da smo to napravili samo za ustaše i domobrane? Nažalost, Istra se tada nije nalazila u sastavu Hrvatske, ali u našim mislima i molitvama posebno mjesto imaju istarski narodnjaci Hrvati, kojima su narodnu borbu za oslobođenje od talijanske okupacije oteli i prisvojili komunisti, njih iskoristili i poslije rata poubijali ili osudili na dugogodišnje robije. Onima koji su tijekom rata poginuli spomenike su nagrdili zvijezdama petokrakama, a njihov grijeh za vrijeme talijanske okupacije je bio taj šta su nakon teškog dana u polju djeci navečer uz ognjište pročitali koju hrvatsku knjigu dok im komunisti nisu mogli oprostiti želju da žive u stvarnoj slobodi – ne u komunizmu koji su im na prevaru uveli!

Gospodo i drugovi, ostavite se istarskog HČSP-a, mi u svom radu nismo nikoga vrijeđali, kao istarski Hrvati imamo pravo na svoju povijest i kulturu, na svijeće za svoje mrtve, a vi se hvatajte knjiga iz povijesti i pristojnog ponašanja – dobro bi vam došle!“ stoji u priopćenju pulske podružnice HČSP-a, koju potpisuje tajnik Branimir Benčik.

Tweet

Posljednje novosti