Vin de Rosa: Vodnjanskom desertnom vinu prva Velika zlatna medalja Smotre vina Južne Istre

13.04.2012 - 11:22
Sergio Delton
Sergio Delton

Dogradonačelniku Grada Vodnjana Sergiu Deltonu pripala je čast da bude prvi vodnjanski vinar koji je dobio Veliku zlatnu medalju za svoje vino. Naime, na 19. Smotri vina Južne Istre koja se održava sutra, 14. travnja u Vodnjanu, njegovo je desertno vino Vin de Rosa dobilo vrijednu medalju koja je po prvi put dodijeljena jednom uzorku vina.  

„Pokazalo se da je naša intencija od prije nekoliko godina bila dobra. Rezultati su tu, imamo ukupno tri zlatne medalje za vodnjansko vino, Vin de Rosa“, izjavio je Delton koji je zaslužan je za njegovu revitalizaciju. Kako je rekao, revitalizaciju je u kratko vrijeme uspješno realizirao zahvaljujući vodnjanskoj poljoprivrednoj udruzi Agroturist.

„U Vodnjanu Sergija svi znamo kao marljivu, samozatajnu i nenametljivu osobu i to vrlo uspješnu jer su i njegova maslinova ulja domaćih sorti Buže i Crnice uvrštena u Svjetski vodič ekstra djevičanskih maslinovih ulja L'ekstravergine još od 2007. godine“, izjavio je voditelj stručne službe Agroturista, Franko Raguž.

Kako je rekao Raguž, Delton je pasioniran vinar i s mnogo je žara radio na, kako se pokazalo, vrhunskom desertnom vinu koje se radi od prosušenog grožđa, a njegova je revitalizacija započela 2005. godine. „To je slatko vino tipično i prepoznatljivo za vodnjanske vinare. U ne tako dalekoj prošlosti proizvodile su ga mnoge vodnjanske obitelji, no posljednjih desetljeća, iz više razloga, došlo je do zanemarivanja proizvodnje“, rekao je Raguž te dodao da su upravo kako bi ga revitalizirali, uz pomoć Poljoprivredne zadruge Vodnjan, to vino ponovo stavili u promet.

Time su ostvarena tri osnovna cilja, povećanje proizvodnje, standardiziranje kvalitete i stavljanje proizvoda u promet. Predstoji još zaštita imena Vin de Rosa koje možete degustirati već sutra na Smotri u Vodnjanu. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Sergio Delton
Sergio Delton

Tweet

Posljednje novosti