Od 19. do 23. travnja 4. Dani srpske kulture u Istri

13.04.2012 - 09:55
Milan Rašula, Vera Radolović i Erik Lukšić
Milan Rašula, Vera Radolović i Erik Lukšić

Od 19. do 23. travnja po četvrti put održat će se Dani srpske kulture u Istri. Program su 13. travnja u pulskoj gradskoj palači najavili zamjenica gradonačelnika Pule Vera Radolović, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Erik Lukšić, pročelnik Kabineta istarskog župana Miodrag Čerina, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Istarske županije Milan Rašula te ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić.

Kako je istaknula Vera Radolović, to da je Istra multikulturalna regija nije samo parola, što dokazuje i tradicija održavanja Dana srpske kulture.

Milan Rašula iskazao je zadovoljstvo što je Vijeće srpske nacionalne manjine prihvaćeno od strane Grada i Županije uz čiju pomoć Dani rastu. „Tako se program održava diljem Istre, a Istarsko narodno kazalište od samog početka je naš suorganizator“, dodao je Rašula.

Gordana Jeromela Kaić napomenula je kako INK ugošćuje izvrsne srpske predstave, a tako će biti i ovoga puta. „U subotu, 21. travnja, gostuje 'Dundo Maroje' Narodnog pozorišta Kruševac redatelja Kokana Mladenovića, a riječ je o urnebesno smiješnoj komediji“, kazala je Jeromela Kaić i dodala da će cijena ulaznice biti promotivna, a za pretplatnike besplatna.

Dani srpske kulture u Istri, osim u Puli, održat će se u Vodnjanu, Rovinju, Peroju, Fažani, Labinu i Umagu. Organizator manifestacije je Klub Srba Istarske županije, Koordinacija vijeća nacionalnih manjina iz Istre, SNV Zagreb te Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba.

19. travnja u vodnjanskoj Galeriji zajednice Talijana u 19 sati bit će izložene fotografije naziva „Deca su ukras svijeta“. 20. travnja u Galeriji Vincent iz Kastva u INK, u 18 sati, bit će svečano otvorenje Dana, uz izložbu srpskih umjetnika te prisustvo predsjednika Srpskog nacionalnog vijeća Milorada Pupovca, gradonačelnika Pule Borisa Miletića i istarskog župana Ivana Jakovčića.  

Istoga dana, u 22 sata, u Rock caffeu u Puli održat će se izložba rock fotografija Goranke Matić i koncert benda „Svi na pod“ iz Beograda. 21. travnja u MMC Rovinj uz književnu večer bit će prikazan i film „Vrata Srbije“. U 20 sati u INK je „Dundo Maroje“, 22. travnja srpska delegacija posjetit će pravoslavnu crkvu u Peroju, a u 18 sati u labinskoj kino dvorani nastupa SKD Prosvjeta Podobro.

23. travnja u Umagu, Pučkom otvorenom učilištu prikazat će se „Dundo Maroje“, a u svibnju će pulsko Kino Valli prikazat reviju srpskog filma.

Organizacijski partneri su Ministarstvo vera i dijaspore Republike Srbije i Ministarstvo kulture Republike Srbije, Filmski centar Srbije, INK Pula i Kino Valli. Generalni pokrovitelji su Istarska županija i Grad Pula uz supokroviteljstvo TZ Grada Pule i Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU Istarske županije. Partner manifestacije je Grad Kruševac. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Tweet

Posljednje novosti