U subotu u Kinu Valli La Traviata

13.04.2012 - 08:55
Aleksandrinke iz filma Metoda Peveca
Aleksandrinke iz filma Metoda Peveca

Kino Valli ove subote, 14. travnja, nastavlja s prijenosom Metropolitan opere iz New Yorka. Tako u subotu u 19 sati počinje La Traviata Giuseppea Verdia. Svjetski priznata francuska sopranistica Natalie Dessay debitirat će u Metropolitan operi ulogom Violette, žene koja žrtvuje posljednju priliku za ljubav. Matej Polenzani je u ulozi Alfreda Germonta, mladića iz dobre obitelji koji je spreman riskirati sve za Violette. Dmitri Hvorostovsky utjelovljuje Giorgia Germonta, Alfredovog oca, koji ne odobrava Violettin načina života, ali je dirnut njezinim zavjetom. Met dirigent Fabio Luisi ravna Verdijevom romantičnom tragedijom, jednom od najvoljenijih opera svih vremena. Kazališnu produkciju potpisuje Willy Decker, a domaćin prijenosa je sopranistica Deborah Voigt.

Iduće subote, 28. travnja u 19 sati Puljani i njihovi gosti moći će uživati u Manonu Julesa Masseneta. U drugoj novoj produkciji sezone, Anna Netrebko prvi put u Metropolitan operi portretirat će plahovit i tragičan lik Manon. Piotr Beczala tumačit će ulogu njezina ljubavnika Chevaliera des Grieuxa, Paolo Szot rođaka Lescauta, a David Pittsinger grofa des Grieuxa. Dirigent Fabio Luisi imat će čast ravnati prvom izvedbom ovog djela u Metropolitanu. Stilsku produkciju potpisuje Laurent Pelly koji je svoju premijeru doživio 2010. u londonskom Covent Gardenu. Pelly kaže kako njegova produkcija ove opera pruža “avanturu koja publiku u isti mah može zabaviti, ganuti i uplašiti”. Produkcija je okupila kreativni tim iz 2008. koji je zajedno radio na produkciji Kći pukovnije: Chantal Thomas (scena), Pelly (kostimi), Joël Adams (svjetlo). Francuski koreograf Lionel Hoche ovom će produkcijom debitirati u Metropolitanu.

Metropolitan opera sljedeće sezone nudi 12 novih prijenosa uživo uključujući i sedam novih produkcija (od kojih su dvije Metove premijere) a započinje u subotu, 13. listopada, s novom produkcijom opere L'Elisir d'Amore s Annom Netrebko u naslovnoj ulozi.

Raspored The Met: Live in HD 2012./2013 uključuje sljedeće izvedbe: Eliksir ljubavi (L’Elisir d’Amore) – Gaetano Donizetti, Otelo – Giuseppe Verdi , Oluja (The Tempest) – Thomas Adès, Titovo milosrđe (La clemenza di Tito) – Wolfgang Amadeus Mozart , Bal pod maskama (Un Ballo in Maschera ) - Giuseppe Verdi, Aida – Giuseppe Verdi , Trojanci (Les Troyens) – Hector Berlioz, Maria Stuarda - Gaetano Donizetti, Rigoletto - Giuseppe Verdi, Parsifal - Richard Wagner, Francesca da Rimini – Riccardo Zandonai, Julije Cezar (Giulio Cesare) - George Frideric Handel.

Među međunarodnim zvijezdama su i Roberto Alagna, Marcelo Álvarez, Piotr Beczala, Stephanie Blythe, Olga Borodina, Katarina Dalayman, Diana Damrau, David Daniels, Natalie Dessay, Joyce DiDonato, Renée Fleming, Barbara Frittoli, Elīna Garanča, Marcello Giordani, Susan Graham, Dmitri Hvorostovsky, Jonas Kaufmann, Simon Keenlyside, Mariusz Kwiecien, Peter Mattei, Karita Mattila, René Pape, Deborah Voigt i Eva-Maria Westbroek.

Točan popis izvedbi koje će se prikazati u Kinu Valli bit će objavljen u rujnu.

Kino Valli najavljuje i hrvatsku premijeru dojmljivog slovenskog dokumentarnog filma Aleksandrinke. uz prisustvo redatelja Metoda Peveca.

Metod Pevec rođen je 1958. godine u Ljubljani gdje je diplomirao filozofiju i komparativnu književnost na Fakultetu umjetnosti. Okušao se kao pisac, scenarist i glumac a debitirao je kao redatelj 1995. godine cjelovečernjim igranim filmom Carmen. Snimao je kratke i dokumentarne filmove za TV Ljubljana.

Na 58. festivalu igranog filma u Puli u sekciji manjinskih koprodukcija prikazan je njegov film Laku noć, gospođice koji je nagrađen Zlatnom Arenom za kameru, Zlatnom Arenom za glavnu žensku ulogu i Zlatnom Arenom za režiju.

Priča o Aleksandrinkama je priča o bolnom emigriranju gotovo isključivo žena. Zbog siromaštva i fašističke politike prije II svjetskog rata žitelji Vipavske doline u zapadnoj Sloveniji napuštali su svoja ognjišta. Brojni muškarci emigrirali su u Argentinu, dok su žene i mlade djevojke odlazile u Egipat, u Aleksandriju, gdje su desetljećima radile kao dojilje, dadilje i kućne pomoćnice. Mnoge su se vratile prekasno da bi uživale u vlastitoj djeci i svojem domu. Film donosi svjedočanstva posljednjih živućih Aleksandrinka. Redatelj će gostovati na hrvatskoj premijeri filma u četvrtak 19. travnja u 19:30 sati.

Tweet

Posljednje novosti