Susret kulturnjaka u Puli: Za inovativne i suvremene umjetničke projekte nema sluha

11.04.2012 - 14:29
Viviana Benussi, Andrea Zlatar, Zlatko Uzelac i Vladimir Torbica
Viviana Benussi, Andrea Zlatar, Zlatko Uzelac i Vladimir Torbica

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić za posjeta Puli 11. travnja susrela se i s predstavnicima umjetnika i kulturnih djelatnika Istarske županije u muzejsko - galerijskom prostoru Sveta srca.

Tijekom susreta bilo je govora o kulturi u turizmu te suvremenoj umjetnosti i suvremenim umjetnicima, a uz ministricu, sudjelovali su i njen pomoćnik Zlatko Uzelac, pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica i zamjenica istarskog župana Viviana Benussi.

„Proveli smo oko sat vremena u razgovoru s pulskim umjetnicima i umjetnicama te predstavnicima kulture. Sva pitanja koja su se pojavila ocrtavaju i dobro pokazuju bolne točke sadašnjeg mehanizma hrvatske kulture“, rekla je nakon susreta medijima ministrica Zlatar, istaknuvši da su bolne točke načini financiranja i neadekvatan pristup izvedbi samih događaja.

Predstavnici umjetnika i kulturnih djelatnika u Sv. Srcima
Predstavnici umjetnika i kulturnih djelatnika u Sv. Srcima

Ustanovilo se da nema sluha za inovativne i suvremena umjetničke projekte, budući da budžeti često nisu u stanju prepoznati novi tip tehnologija i novi tip produkcija.

„Tamo vizualni i performativni umjetnici zapravo ostaju bez mogućnosti autorske naknade“, pojasnila je ministrica. Vrlo značajna bila je i tema kako osnažiti suradnju na regionalnoj, državnoj i nacionalnoj razini, a kako je rekla, evidentno je da treba osnažiti razvoj regionalnog financiranja. „Tada bi se postigla idealna trećina tj. projekti bi se podjednako financirali na regionalnoj, državnoj i nacionalnoj razini“, zaključila je ministrica Zlatar Violić. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Tweet

Posljednje novosti