Ministrica kulture podržala projekt Pula UNESCO-v grad knjige 2014. godine

11.04.2012 - 13:44
Viviana Benussi, Andrea Zlatar i Boris Miletić
Viviana Benussi, Andrea Zlatar i Boris Miletić

Ministrica kulture prof.dr.sc. Andrea Zlatar Violić 11. travnja za boravka u Puli u gradskoj se palači susrela s gradonačelnikom Borisom Miletićem, zamjenicom istarskog župana Vivianom Benussi i predstavnicima Povjerenstva za projekt „Pula grad knjige“ te podržala inicijativu da Pula postane Grad knjige te se za tu titulu kandidira pri UNESCO-u.

„Upravo smo se dogovorili da ćemo kandidirati Pulu kao UNESCO-v grad knjige za 2014. godinu. O tome će se odlučivati u lipnju ove godine i nadamo se da će već u prvoj godini, iako je Oxford konkurencija, Pula uspjeti proći“, izjavila je ministrica Zlatar Violić nakon sastanka.

Viviana Benussi, Boris Miletic i Magdalena Vodopija
Viviana Benussi, Boris Miletic i Magdalena Vodopija

U suprotnom, dodala je, učinit će sve da se projekt do kraja razvije te će se programi koji su zamišljeni polako početi ostvarivati. Izdvojila je činjenicu da će se upravo u Puli otvoriti prva Literarna kuća koja će ostati kao trajna mogućnost komunikacije između pisaca i prevoditelja te izdavača u cijeloj regiji. Dodala je da je projekt vezan za Pulu i Istru te njezinu povijest i da na nevjerojatan način povezuje obilježja Pule sa temom knjige.

„Tu je puno sjajnih rješenja. Imamo ideju za biblio brod, bicikle koji će prevozit knjige i noćne termine u knjižnici te se nadam da će se mnogo promijeniti u našim navikama čitanja. Sigurni smo kao ministarstvo kulture da je Pula, upravo temeljem dugogodišnjeg grada domaćina sajma idealno i najbolje moguće rješenje za realizaciju takvog plana“, napomenula je ministrica kulture.

Direktorica Sajma knjige u Istri, članica Povjerenstva projekta Pula - Grad knjige, Magdalena Vodopija, naglasila je kako su u svijetu Literarne kuće „kulturna mjesta najviše razine“.

Miletić je istaknuo zadovoljstvo što će projekt zaživjeti neovisno o tome hoće li proći kandidaturu pri UNESCO-u. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Tweet

Posljednje novosti