Parlamentarni izbori: Nakon izbora sedam ili osam Istrijana u Saboru

0
Damir Kajin, najdugovječniji Istrijan u Saboru - tko će mu se ove zime pridružiti?
Damir Kajin, najdugovječniji Istrijan u Saboru - tko će mu se ove zime pridružiti?

Iz svake izborne jedinice u Hrvatski sabor ulazi 14 zastupnika. Budući da Istra ne čini zasebnu izbornu jedinicu, već 8. izbornu jedinicu dijeli s Rijekom i Liburnijom, u Sabor ni teoretski ne može ući 14 Istrijana.     

Najviše će ih ući sa zajedničke liste SDP-IDS-HNS-HSU-a, koja u 8. izbornoj jedinici može računati na čak 11 mandata, od čega barem šest iz Istre. Naime, IDS ima zagarantirana tri mandata, SDP šest, ali samo dva iz Istre, dok će šesti Istrijan s ove liste u Saboru biti HSU-ovac Silvano Hrelja. HNS također ima jedan zagarantiran mandat, ali pretpostavka je da će pripasti nekom riječkom „narodnjaku“. 

Od ostalih stranaka u 8. izbornoj jedinici sigurna dva, a možda i tri mandata ima HDZ, ali vrlo vjerojatno samo jednog iz Istre.

Ostaju Ladonja i Hrvatski laburisti, koji su prema trenutnim anketama vrlo blizu predizbornog praga, pa bi među njima trebalo tražiti eventualnog osmog Istrijana u Saboru. Međutim, ako neka od ove dvije stranke osvoji mandat u 8. izbornoj jedinici (obje naravno ne mogu), onda će jednog manje dobiti ili HDZ ili Kukuriku, pa ako taj koji je izvisio bude iz Istre, broj Istrana u Saboru ostat će sedam.   

Ako Ladonja ili Laburisti, pak, uđu u Sabor, bez obzira kome to uspije, u Sabor će ući Istranin. Naime, prvi na listi Ladonje sasvim sigurno će biti Plinio Cuccurin, a vrlo izgledna kandidatkinja za prvu na listi Hrvatskih laburista je Nansi Tireli iz Labina, trenutna koordinatorica ove stranke u 8. izbornoj jedinici. (Eleonora Vlačić)

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa