Smotra vina u Gračišću: Najbolja vina donijeli Banko iz Tinjana i Sergo iz Pićna

0

Sunčano vrijeme namamilo je ljude iz cijele Istre da posjete mali istarski gradić i sudjeluju na ovoj manifestaciji. Kolone automobila tokom cijelog dana kretale su se prema Gračišću gdje se već tradicionalno na Uskrsni ponedjeljak, održava jubilarna 10. Smotra vina središnje Istre.

Na službenom otvaranju Smotre načelnik Općine Gračišće Ivan Mijandrušić zaželio je srdačnu dobrodošlicu svim posjetiteljima i uzvanicima, a među posjetiteljima u Gračišću bili su ministar turizma Veljko Ostojić, istarski dožupan Vedran Grubišić, pulski gradonačelnik Boris Miletić i Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, dugogodišnji gost na smotrama vina u Gračišću.

Načelnik Općine Gračišće Ivan Mijandrušić
Načelnik Općine Gračišće Ivan Mijandrušić
Ove je godine 114 vinara na ocjenu stručne komisije prijavilo čak 266 uzoraka vina. Najbolje ocijenjeno bijelo vino s 86,33 boda je malvazija iz podruma Vina Banko iz Bašići kraj Tinjana, a Siniša Sergo iz Pićna ima najbolje ocijenjeno crno vino. Njegov merlot ocijenjen je s ukupno 86 od mogućih 100 bodova.

Vina se mogu kušati u čak 17 konoba, sve do 19 sati, a uz ocjenjivana vina u Špitalu se može kušati pršut istarskih pršutarni, među kojima je i pršutarna Antolović koja je ove godine u Tinjanu dobila nagradu za najbolji pršut.

Na uskim uličicama Gračišća uz glazbu harmonikaša, posjetitelji su mogli kušati razne druge specijalitete, paštetu od pršuta, kobasice s kupusom, suhe kobasice, pa sve to na kraju zaliti čašicom dobrog vina. Čašu kojom je moguće kušati vina posjetitelji mogu kupiti na ulazu u Gračišće, a čaše se ipak ne dijele besplatno kako je objavljeno na lažnom profilu "Smotra vina Gračišće" na Facebooku.

U 16 sati službeno su podijeljena odličja nagrađenim vinarima. Gračišće je već vrvilo ljudima, a kolona automobila koja se kretala prema Gračišću bila je dugačka gotovo 10 kilometara, pa pretpostavljamo da će ove godine smotra imati rekordnu posjetu.

Osim tradicionalnih harmonikaša, za večernju zabavu koja će potrajati do dva sata nakon ponoći, pobrinut će se Gustafi i The Night Express band. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Dožupan Vedran Grubišić i načelnik Općine Gračišće Ivan Mijandrušić
Dožupan Vedran Grubišić i načelnik Općine Gračišće Ivan Mijandrušić
Gradonačelnik Pule Boris Miletić
Gradonačelnik Pule Boris Miletić
Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel
Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel

Gosti iz Slovenije i njihov vinski hram
Gosti iz Slovenije i njihov vinski hram

Osvojena zlata istarskih vinara

Malvazija: P.O. Gortan, Vina Banko, Dragan Muškovič, Obitelj Perun, Antonio Flego, Vina Matić, Vina San Zvanini, Anđelo Brčić, Obitelj Tercolo i P.O. Vina Zigante

Chardonnay: Vlado Banko i Ranko Anđelini

Pinot sivi: OPG Bertoša Robi

Pinot bijeli: Mišel Simonović

Refošk: OPG Andrej Schifflin i Obitelj Agapito

Cabernet sauvignon: Marko Šimonović, Anđelo Brčić i Vina San Zvanini

Teran: Obrt za vinarstvo Jakac i P.O. Vina Zigante

Merlot: Siniša Sergo

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa