Hoće li stoljetna stabla preživjeti radove na pulskoj rivi?

0

Skorašnje zatvaranje rive koje djelomično započinje već u utorak, 10. travnja, s razlogom brine građane Pule. Ta će žila kucavica na minimalno 17 mjeseci bit zatvorena što će građanima Pule, ali i njihovim brojnim gostima, nesumnjivo izazvati brojne probleme.

Iako su se gradski oci pobrinuli i dali sve od sebe da osiguraju dodatna parkirna mjesta i alternativne pravce kojima će se Puljani svojim limenim ljubimcima moći kretati, ni to, nažalost, neće biti dovoljno. U Puli je prometni kaos svakodnevno, posebice tijekom ljetnih mjeseci, a što će u prometu biti bez rive, teško je i zamisliti.

Ono što je dodatno uzburkalo strasti je najava sječe starog drvoreda na rivi posađenog još u doba Austro – Ugarske, koji će, kako kažu iz Grada, smetati radovima. Upitala sam predsjednicu udruge Zelena Istra Dušicu Radojčić što misli o tome. „Srećom, u Puli još ima ljudi s malo dužom memorijom i ne tako naivnih i glupih kao što smatra gradska uprava. Slična situacija je bila i kad se radio kolektor na bulevaru. Prvotno je trebalo srušiti cijeli drvored. Pa se zbog javnog pritiska kolektor postavio da način da se nije morao rezati drvored. Sve se može, kad se hoće. Ova politika stavlja ljude pred svršen čin. Toliko je neprihvatljiva, odražava ne demokratsku kulturu ove gradske uprave, ali i njihovo veliko neznanje. Gradovi koji su svjesni svog zelenog blaga rade sve da bi ga sačuvali“, kazala mi je Radojčić. Dodala je da mlade sadnice nikako ne mogu nadomjestiti stari drvored jer će u njima moći uživati tek neke nove generacije.

Dušica Radojčić
Dušica Radojčić

„Nažalost, ne možemo mi kao Zelena istra uvijek vikati 'to je vuk', građani ipak moraju preuzeti dio odgovornosti. Ukoliko misle da je šteta velika i neprocjenjiva, potreban je ipak neki osjećaj građanske odgovornosti, angažmana da se svi zajedno usprotivimo rušenju tih stabala“, veli Radojčić.

Stoga su aktivisti Zelene Istre na svoju Facebook stranicu uputili apel građanima da svoje nezadovoljstvo iskažu direktno pročelniku Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu, Damiru Prhatu, kojeg za to smatraju odgovornim.

Što će se dogoditi s drvoredom, znat će se već za nekoliko dana, kada radovi na rivi službeno i počinju. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa