Pušači se vraćaju u restorane: Reakcije pulskih ugostitelja podijeljene

0

Prema najavama Vlade i restorani bi u dogledno vrijeme mogli dobiti dozvolu za pušenje, ali samo u dobro ventiliranom prostoru. Reakcije pulskih ugostitelja na nove izmjene u zakonu vezano za pušenje su dvojake. Dok su jedni oduševljeni idejom, drugi smatraju da je kontroverzi oko zakona o pušenju više nego dosta.

Tako mi je voditelj ugostiteljstva pulske picerije Jupiter, Duško Navratil, rekao da su se, iako neki gosti još uvijek traže da im se dozvoli pušenje, uglavnom navikli da u restoranu ne puše. „Ili izađu na terasu, ili ispred lokala i zapale cigaretu. Tu i tamo se netko zbog toga buni, ali uglavnom su se naši gosti navikli da ne puše unutra i mislim da je bez veze sada se opet vraćati na staro“, smatra Navratil.

Pulski ugostitelj Duško Navratil
Pulski ugostitelj Duško Navratil

Iako je i sam godinama bio pušač, Navratil kaže da se taman navikao jesti u nezadimljenom prostoru, što i gostima odgovara. „Sve je stvar kulture“, zaključio je i na kraju dodao kako bi trebali napraviti po uzoru na Australiju: „Kod njih postoje restorani za pušače i oni u kojima se ne smije pušiti. To mi se čini kao optimalno rješenje“.  

Vlasnik restorana Ragno d'oro Saša Maksić smatra da će dozvoljavanje pušenja vratiti goste u restorane i ipak im malo povećati promet. Sad ionako idu topliji dani, pa ljudi sjede na terasi, ali zimi ih je unutra puno manje otkad se ne smije pušiti. Mislim da će za posao definitivno biti bolje ako se u restoranima ponovo dozvoli pušenje jer je pušača više nego nepušača“, kazao mi je Maksić. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa