Uz obljetnicu 119. brigade: Istrani prvi izbili na bosansku granicu

0
Susret hrvatske i bosanske vojske na Tržaškoj Kašteli.
Susret hrvatske i bosanske vojske na Tržaškoj Kašteli.

Prije točno 20 godina, 7. rujna 1991. godine osnovana je 119. brigada Hrvatske vojske. Povodom obljetnice vrijedno se prisjetiti da je jedna postrojba ove brigade bila prva koja je tijekom akcije Oluje izbila na bosansku granicu.  

Naime, 119. brigada je u „Oluji“ bila u pratnji 1. gardijske brigade, slavnih Tigrova, s kojima su Istrani na glavnom pravcu napadali neprijateljske položaje u Križ Polju, Saborskom, Plitvicama, Rakovici i Tržačkoj Rašteli. Na posljednjoj stanici, kao prva postrojba HV-a, 119. brigada izbila je na državnu granicu te je bez ljudskih gubitaka uspostavila kontakt s 5. korpusom Armije BiH, čime je okončana blokada Bihaća, koji bi, da nije bilo „Oluje“ najvjerojatnije doživio sudbinu Srebrenice.

Romano Smoljan (lijevo), zapovjednik 2. satnije 3. bojne 119. brigade.
Romano Smoljan (lijevo), zapovjednik 2. satnije 3. bojne 119. brigade.

Prva postrojba Hrvatske vojske koja je u Tržačkoj Rašteli osiguravala državnu granicu između Hrvatske i BiH bila je 2. satnija 3. bojne 119. brigade pod zapovjedništvom Romana Smoljana iz Labina.    

Inače, 119. brigada djelovala je u sklopu Zbornog područja Gospić pod zapovjedništvom generala Mirka Norca. Zapovjednik 1. gardijske brigade za vrijeme Oluje bio je brigadir Miljenko Filipović, a 119. brigade pukovnik Mirko Vuković. Labinjan Darko Martinović bio je načelnik stožera 119. brigade, što znači da je bio glavni operativac brigade na terenu. (Nenad Čakić)  

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa