Dušica Radojčić: Ako studija utjecaja na okoliš TE Plomin 3 bude prihvaćena pokrenut ćemo sudski spor

0
Dušica Radojčić, predsjednica Zelene Istre
Dušica Radojčić, predsjednica Zelene Istre

Novi pročistač za vodu koji se planira graditi na Valkanama i TE Plomin 3 bile su tek neke od tema o kojima sam razgovarala s Dušicom Radojčić, predsjednicom udruge Zelena Istra.

*Kako komentirate tijek izgradnje TE Plomin 3?

- Ministarstvo zaštite okoliša izrađivaču studije dalo je 30 dana da ju doradi jer je utvrđeno da je manjkava i slaba u mnogim elementima. Međutim, mi smatramo da se ti bitni nedostatci utjecaja na okoliš ne mogu riješiti u 30 dana. Ipak pozdravljamo Ministarstvo što je shvatilo da je ta studija nagovaračka i ne donosi neke odgovore koje bi trebala. Nadamo se da studija neće biti usvojena jer prema našem mišljenju ona nije zakonita budući da prostorni plan Istarske županije ne dopušta izgradnju TE na ugljen tako velikog kapaciteta.

Pretpostavka da bi neki zahvat mogao krenuti u proceduru procjene utjecaja na okoliš je da bude u prostornom planu, a takvog zahvata u prostornom planu Istarske županije nema i ovaj postupak uopće nije trebao biti pokrenut. Nama nije jasno kako je moguće da se to ipak dogodilo. Oni se pravdaju da je to zapravo rekonstrukcija Plomina 1. Međutim, kakva je to rekonstrukcija kad se radi na drugoj lokaciji? Naša je primjedba bila da u studiji utjecaja na okoliš nema ni jedan obrađen utjecaj na okoliš demontaže i sanacije nakon razgradnje Plomina 1, na što je izrađivač studije rekao da će Plomin 1 možda ostati. Kako je onda Plomin 3 rekonstrukcija?

Stoga smo mi već najavili, ukoliko se u ovih 30 dana studija utjecaja na okoliš ocijeni i zakonitom i prihvatljivom za okoliš, što nikako ne može biti, da ćemo pokrenuti sudski spor jer smo uvjereni da to nije u skladu ni sa prostornim planom, niti je u redu da se takav zahvat naziva rekonstrukcijom. S druge strane, studija je baš „nagovaračka“ za ugljen, ona uopće ne razmatra druge mogućnosti. Postoji plin ili bio masa koje u Hrvatskoj ima dovoljno.

*Nedavno ste organizirali šetnju za građane kako bi obišli potencijalne lokacije za izgradnju novog pročistača za vodu. Kako je to prošlo i u kojoj je fazi izgradnja novog pulskog pročistača?

- Pitanje lokacije pročistača uopće još nije riješeno. Niti su pronađena sredstva, niti je krenuo nekakav projek. To je još u fazi kada se može odrediti bilo koja druga lokacija osim one na Valkanama. Tako da sve one priče, da će se promjenom lokacije kasniti s radovima, nisu točne. Sredstva se još nisu zatražila ni od koga, a prije svega treba mijenjati prostorne planove. GUP i nakon toga treba donijeti urbanistički plan uređenja Lungo mare. Na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća usvojene su smjernice da izmjenu GUP-a u kojem je pročistač smješten na Valkanama, međutim, to ne znači ništa. Tek treba ići na javnu raspravu i ljudi trebaju reći što misle.

Apsolutno je neprimjereno da se jedan takav uređaj, postrojenje za fekalne vode, nalazi u gradu i to nadomak gradske plaže i omiljenog šetališta Puljana. Velika je greška, neznanje, neodgovornost, ne znam više koju bi riječ upotrijebila, što se nitko u Gradu i nitko u Pula Herculanei, nije potrudio da tu lokaciju promijeni. Naime, nekom se greškom 60-tih godina, kada su bila sasvim druga vremena, taj mali uređaj za pročišćavanje smjestio u toj šumi na Lungo mare. Danas imamo idealnu situaciju da to promijenimo, za to još nije kasno, s obzirom da još nema ni idejnog rješenja za izgradnju novog pročistača.

Užasno je neodgovorno utvrditi samo jednu lokaciju za pročistač, zbog toga što se prije izgradnje mora napraviti procjena utjecaja na okoliš, što je zakonom propisana procedura. Studija utjecaja na okoliš mora obuhvaćati i alternativne lokacije koje nam gradske vlasti ne nude. Oni u GUP žele staviti samo jednu lokaciju i nakon toga za tu jednu raditi procjenu. Međutim, u GUP treba staviti deset lokacija, pa odabrati tri, pa utvrđivati koja je od njih najpovoljnija s društvenog, okolišnog i ekonomskog aspekta, te u konačnici odabrati najoptimalniju.

Mi smo pronašli jednu lokaciju, riječ je o napuštenom kamenolomu Max koji se ionako mora sanirati, a nalazi se svega 400 metara dalje od postojeće lokacije pročistača. Tako da preusmjeravanje ne bi bilo previše skupo. Pretpostavljamo da bi se građani koji žive u blizini mogli protiviti toj lokaciji, no ona je ipak puno manje zlo od pročistača na gradskoj plaži! (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa