Auto utrka Buzetski dani: Trideset svjećica u kruni hrvatskog automobilizma

0
Valmer Brenko i Siniša Žulić.
Valmer Brenko i Siniša Žulić.

Auto moto klub Buzet iz Buzeta nastavlja s tri desetljeća starom tradicijom organiziranja Međunarodne brdske auto utrke „Buzetski dani“, što se u povodu rujanskih gradskih svečanosti održava na legendarnoj stazi od Mosta do Peničića, dužine 5001 metar. Ova automobilistička manifestacija u brojnim je prigodama nagrađivana od strane svojih krovnih organizacija, te je po broju gledatelja kojih se svake godine u Buzetu okupi od deset do petnaest tisuća (ovisno o vremenskim uvjetima) i riječima natjecatelja najbolja manifestacija ovakve vrste na području naše zemlje.

Istinitost ove tvrdnje potvrđuje pokroviteljstvo bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića i Svjetska automobilistička organizacija (FIA), koja je 2003. godine buzetsku utrku uvrstila u kalendar Europskog prvenstva na brdskim stazama. Čast je Buzetskim danima što i ove godine za počasnog pokrovitelja imaju predsjednika države, dr. sc. Ivu Josipovića.

Buzetsku utrku su 7. rujna u Ri-infu u Rijeci predstavili članovi organizacijskog odbora Valmer Brenko i Siniša Žulić, ujedno i zamjenik gradonačelnika Buzeta.

Podsjetili su kako je ovogodišnje, 30. izdanje Buzetskih dana na rasporedu od 16. do 18. rujna. U kalendaru Europe ovo je 12., ujedno i posljednja utrka sezone. Najveće zanimanje  i ove će godine pobuditi dolazak 20-ak formula. Među njima su Talijani Adriano Zerla i Fausto Bormolini, koji će u Buzetu pokušati stići do 2. mjesta Prvenstva Europe kategorije II. Prvo mjesto već je osigurao aktualni europski prvak, također Talijan, Simone Faggioli, koji će nakon dugo godina ponovno pohoditi buzetsku stazu. U konkurenciji I. Prvenstva Europe uvjerljivo vodi Aleš Prek, pa većih iznenađenja ne bi smjelo biti. I on je potvrdio dolazak u „grad oktana“.

Što se prvenstva Hrvatske tiče, predstoji velika borba naročito u kategoriji II gdje za prvo mjesto konkuriraju Dubrovčanin Niko Pulić i Dino Butorac iz Matulji. Slijedi borba i u kategoriji I između Siniše Krainca i Dejana Dimitrijevića.

Ljubitelji oktana moći će uživati i u vožnji Dennija Zarda, Talijana koji od 2003. godine drži rekord „produžene“ staze, a u ulozi gledatelja kolege će bodriti Nijemac Jozef Zajelšnik, rekorder staze dužine 4209 metara. Nikako ne smijemo izostaviti Puljanina Marija Delmora koji u Buzetu starta 30. put!

Kako je rok za prijavu istekao 6. rujna u 24 sata, prijave se tek zbrajaju, no sadašnja se brojka kreće oko 180 pa je za očekivati više od 150 natjecatelja iz 10-ak europskih zemalja.

Valmer Brenko naglasak je stavio na brigu o sigurnosti vozača i gledatelja. Iz tog je razloga postavljeno novih 60-ak metara zaštitnih branika. Za sve gledatelje osigurani su određeni punktovi za bezbrižno bodrenje vozača, te parking.

Zamjenik gradonačelnika Žulić istaknuo je važnost ove manifestacije ne samo za Grad Buzet već i za područje cijele Hrvatske s obzirom da se utrka održava bez prekida od 1982. godine pa sve do danas. Osim adrenalinskog spektakla na kojeg su već naučeni ljubitelji buzetske trke, tijekom sve tri večeri u šatoru na Mašimovoj škuji priređuje se zabavni program.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa