Nagrađivani pulski dizajner svjetla Skira: Moje lampe svijetle u Tel Avivu, Londonu…

04.04.2012 - 06:48
Pulski dizajner rasvjete Dean Skira
Pulski dizajner rasvjete Dean Skira

Pulski dizajner rasvjete Dean Skira niže uspjeh za uspjehom. Nakon što je osvojio nagrade za najinovativniji proizvod godine londonskog ARC Showa, uručen mu je „Oskar“ među nagradama za dizajn i rasvjetna tijela, LDA nagrada za njegovu svjetiljku Lun-up, dizajniranu za iGuzzini. Svjetiljka Lun - up proglašena je najboljom vanjskom svjetiljkom Lighting Design Awardsa. Bio je to više nego dobar povod za razgovor i upoznavanje s ovim uspješnim dizajnerom rasvjete i vlasnikom tvrtke Skira d.o.o.

* Čime se bavi Skira d.o.o.?
- Skira d.o.o. je tvrtka za dizajniranje i projektiranje rasvjete u arhitekturi specijalizirana za komercijalne, urbane i rezidencijalne rasvjetne projekte. Također, projektiramo i implementiramo sustave za upravljanje rasvjetom što podrazumijeva i definiranje svjetlosnih scena u prostoru. Osim što razumijemo svjetlo, razumijemo jezik arhitekture i integracije i naši projekti rasvjete često uključuju modificiranje arhitektonskih elemenata čime se postiže dodana vrijednost u arhitektonskom i svjetlo - tehničkom smislu.

* Kako to da ste se odlučili specijalizirati baš za dizajn rasvjete?
- Oduvijek sam gravitirao prema arhitekturi, svjetlu i dizajnu, a nedugo nakon dolaska u New York 1986., imao sam sreću upoznati ljude koji su se bavili rasvjetom i ubrzo sam počeo raditi s njima. Paralelno sam upisao FIT gdje sam studirao dizajn interijera i dizajn rasvjete. Uz taj studij radio sam direktno u struci, odlazio s kolegama na gradilište, projektirali smo i nadzirali zajedno što je za mene bilo neprocjenjivo iskustvo koje me ponijelo u daljnjem životu i karijeri.

* Vidite li budućnost ovog posla kod nas ili ste uglavnom okrenuti k stranom tržištu?
- Projekt rasvjete neizostavan je proces u svim ozbiljnijim investicijskim zahvatima i trenutno radimo na nekoliko iznimno zanimljivih projekata u Hrvatskoj i inozemstvu. Profesionalan put otvorio nam je posljednjih godina strana tržišta poput Maroka, Azerbajdžana, Izraela, Škotske, Italije itd.

* Dobitnik ste brojnih nagrada, koliko vam one znače?
- Posebna je čast primiti nagrade pred najvećim stručnjacima iz cijelog svijeta. Svaka nagrada je za nas pokazatelj da idemo u pravom smjeru i poticaj da tim putem nastavimo. Priznanja struke iznimno su važna jer pridonose potvrdi profesionalnog pristupa kojeg u tvrtki njegujemo.

Nagrađena Lun-up svjetiljka
Nagrađena Lun-up svjetiljka

* Na čemu sada radite, kakvi su vam daljnji planovi?
- Osim projekata poput Shimon Peres mirovnog centra, sinagoge u Jeruzalemu, edukacijskog centra za rasvjetu eksterijera iGuzzini, trenutno radimo i na projektu rekonstrukcije javne rasvjete starogradske jezgre i zelene tržnice Grada Pule, projektu rasvjete Pravnog fakulteta u Splitu i mnogim drugim značajnim projektima u Hrvatskoj i inozemstvu.

* Odakle crpite ideje?
- Priroda i okruženje u kojem stvaramo često se odražavaju u našim projektima rasvjete, a ideje nastaju spontano i često su rezultat odnosa suradnji s arhitektima, investitorima i dizajnerima koji sudjeluju u kreativnom procesu.

* Gdje sve u svijetu svijetle vaše lampe?
- Svjetiljka Lun-up prvi put je primijenjena na projektu vanjske rasvjete hotela Lone u Rovinju. Također, svjetiljka je primijenjena na projektu hotela Four Seasons u Baku, Azerbejdžanu, u Ryan parku u Quataru, spomenutom Shimon Peres centru u Tel Avivu. Nakon prezentacije svjetiljke stručnoj javnosti u londonskoj podružnici iGuzzinija, projektanti su odlučili svjetiljku primijeniti u projektima okoliša St.Paul katedrale i u vrtu Buckinghamske palače. Svjetiljka će službeno biti predstavljena javnosti na sajmu Light+Building od 15. do 20. travnja u Frankfurtu, nakon čega će Lun-up sigurno naći mnogobrojne primjene u projektima diljem svijeta.

* Svojedobno ste imali zanimljivu ideju osvjetljavanja Uljanikovih dizalica koje bi na taj način bile još vidljivije i svojevrsna atrakcija Pule, no nije baš prepoznata. Što je s tim?
- Ta ideja i projekt osvjetljavanja dizalica datira još iz 2000. godine i objavljena je u mojoj knjizi My light. Nadamo se da će se ipak aktualizirati. (Tekst: Paola Albertini, foto: Hassan Abdelghani)

Tweet

Posljednje novosti