Klub umirovljenika Pula: Mi smo vam tu kao djeca u vrtiću

03.04.2012 - 11:01
Gojko Jakšić Goco, Tone Pavšić i Miloš Koljančić veseli su članovi Čitaonice kluba umirovljenika
Gojko Jakšić Goco, Tone Pavšić i Miloš Koljančić veseli su članovi Čitaonice kluba umirovljenika

Brojni pulski umirovljenici svoje dane krate boravkom u Čitaonici kluba umirovljenika smještenoj u samom centru grada. Zavirila sam unutra kako bi doznala što se zbiva i tko tu boravi, a uspostavilo se da sadržaja i članova ne manjka.

Tone Pavšić, Miloš Koljančić i Gojko Jakšić tek su neki umirovljenici koji čine veselo društvo koje zauzima najveći stol u prvoj prostoriji Čitaonice. U šali kažu da se za velikim stolom osjećaju kao da predsjedavaju.

Pavšić je član Čitaonice od prvoga dana i tu je svakodnevno. „Pročitam sve dnevne novine, ali što je još važnije čakulam i družim se s drugim članovima. Obavezno prokomentiramo aktualna politička i sportska događanja poput one bakljade Demona“, rekao mi je dobro raspoloženi Pavšić i dodao da je pričanje viceva sastavni dio njihova druženja.

U Čitaonicu uglavnom dolaze između 8 i 10 sati ujutro, a kako mi je u šali rekao Koljančić, tu imaju grijanje pa kod kuće štede na struji. „Ja sam boravkom ovdje itekako zadovoljan. Društvo je odlično, a i voditeljice Čitaonice, naše tete kako ih od milja zovemo, su super, strpljive su i uslužne. Mi smo vam tu kao djeca u vrtiću“, izjavio je.

Koljančić je kazao i kako ima samo jednu zamjerku tj. prijedlog: „Volio bi da se napravi kutak za gledanje televizije, s obzirom da bi voljeli skupa pogledali kakvu utakmicu, prokomentirati, ali to, iako ovdje imamo TV, ne možemo jer smetamo onima koji čitaju“.

Pitala sam ih kako to da u njihovom muškom društvu nema pripadnica ljepšeg spola. „Dođu i one, naravno. Čim im muževi odu na put“, opet se našalio Koljančić. Dodao je da žene češće dolaze poslije podne kada ima nekih zbivanja. Tako sudjeluju na raznim radionicama, prate promocije knjiga, otvaranje izložbi…

Tako se već danas, 3. travnja u 17 sati, u Čitaonici otvara izložba u sklopu koje članica Divna Kontošić izlaže slike i kreativne uratke. Gojko Jakšić kojega društvo u Čitaonici zove Goco rekao mi je da osim prije podne, često u Čitaonicu navrati poslije podne. „Ako odem u šetnju gradom, obavezno svratim i u popodnevnim satima kako bi vidio što se ovdje zbiva“, kazao mi je Goco te šalom na kraju potvrdio da je riječ o duhovitom društvancu:  „Članova ove čitaonice ima mnogo, ali mi smo glavni“. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Tweet

Posljednje novosti