Upoznajte Ice, Tekilu i Niki afričke tvorove iz Pule

0
Afrički tvorovi nalikuju likovima iz crtanih filmova
Afrički tvorovi nalikuju likovima iz crtanih filmova

Ice, Tekila i Niki neobični su kućni ljubimci. Oni su afrički tvorovi u vlasništvu Puljana Mary Štelko i Silvana Martinčića.

„Jednom prigodom kada smo bili na nekim bikerima, vidjeli smo afričkog tvora i tada smo ih počeli tražiti kako bi ih udomili. Prvo smo našli Niki, a potom druge dvije ženke“, rekla mi je Mary. Svaka je drugačija, a izgledom se najviše ističe Ice, albino tvor s vrlo neobičnim crvenim očima.

„U Istri još nema uzgajivača, najbliži nama su oni u Rijeci“, veli Mary i dodaje da stoje oko 800, 900 kuna, dok u rujnu, na kraju sezone cijena pada na 500, 600 kuna. No, do prije dvije godine afrički tvor se cijenio i do 2000 kuna.

Mary Štelko i Silvan Martinčić sa svojim ljubimcima
Mary Štelko i Silvan Martinčić sa svojim ljubimcima
Ove su životinjice vesele, brze i simpatične, poput kakvih crtanih likova, stoga ne čudi da građani na njih reagiraju pozitivno, posebno djeca koja ih pomalo u čudu, ali s divljenjem promatraju. Ipak, ovi ljubitelji životinja, kažu da su tvorovi prvenstveno kućne životinje. „Vole biti na toplom i udobnom, vani one ne bi preživjele. Ice smo jednom zgodom izgubili, ali srećom, nakon tjedan dana traganja, ušli smo joj u trag“, ispričali su mi.

Redovito izlaze u šetnju, dakako na povodcu, a kada su kod kuće uvijek je veselo. „Vole se zavući gdje god mogu, trčkaraju po kući pa uvijek moramo paziti da ne nagazimo na neku od njih“, kaže mi Silvan i dodaje da šetaju slobodno, ne borave u kavezu, već jedino imaju kućicu u kojoj spavaju. Jedu uglavnom meso, a Niki je posebna, pa voli pojest i juhu.

Za sada neće uzimati četvrtog tvora, kažu da je vrlo bitno paziti da se životinje međusobno slažu. „Naša tri tvora imaju dobar suživot, mada se uglavnom najčešće dvoje slaže, a dvoje ne. Tada je svatko u svom kutu sobe, a najgore je kada, u obrani, puste vjetar. Tada nam ne ostaje ništa drugo nego dobro prozračiti stan“, kaže kroz smijeh Silvan i priznaje da je smrad nepodnošljiv. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa