Pola stoljeća rovinjske Grisije

0
Grisia - likovna izložba na otvorenom
Grisia - likovna izložba na otvorenom

U nedjelju, 14. kolovoza najpoznatija rovinjska starogradska ulica Grisia, što vodi prema crkvi svete Eufemije, po pedeseti puta će biti pretvorena u veliku likovnu izložbu na otvorenom. Ovaj veliki kulturni događaj u utorak su presicom najavili ravnateljica Zavičajnog muzeja grada Marija Smolica, viši kustos Darijo Sošić i članice udruge FARO11 Ivana Čehić Rabljenović, Nataša Bošnjaković i Tanja Ranić Rovis.

Ravnateljica Muzeja prof. Marija Smolica je, između ostalog, naglasila da je napravljen iskorak sa masovnosti prema kvaliteti ove izložbe. Više to neće biti jednodnevni «vašar» na kojem veliki dio prostora okupiraju razni prodavači suvenira i druge ljetne robe. Njima će u nedjelju biti zabranjen pristup u Grisiju, a za to će se pobrinuti komunalni redari zaštitari.

Prijave za sudjelovanje na «Grisiji» po prvi puta su omogućene i preko interneta, ali će se, kao i do sada, primati i u Muzeju u nedjelju od 7 do 9 sati, dok je svečano otvaranje predviđeno za 10 sati. Jednodnevna slikarska republika traje do 19 sati kada će biti objavljena i imena dobitnika pet otkupnih nagrada.

U redizajn jubilarne pedesete «Grisije» uključili su se i mladi iz udruge FARO 11 koji će na platou ispred crkve organizirati izložbu radova studenata likovnih akademija pod nazivom «Grisia Youth» i druženje sa autorima od 9 sati ujutro do 1 iza pola noći. Izložba će biti popraćena nastupom plesača, glazbenika i performera.

Zavičajni muzej grada po peti puta organizira i slikarski kampus na platou kod gradskog vodotornja, čiji domaćin će biti Odred izviđača «Tino Lorenzetto».

Očito je organizator ove tradicionalne likovne manifestacije - Zavičajni muzej grada poslušao primjedbe i prijedloge sa rasprave o budućnosti «Grisije» i za njen veliki jubilej odlučio je vratiti umjetnicima i ljubiteljima umjetnosti.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa