Jakovlja 2016: Kanfanar postaje općina istarskog vola i fuži

0
Organizacijski odbor Jakovlje
Organizacijski odbor Jakovlje

Na tiskovnoj konferenciji 26. srpnja u Kanfanaru predstavljen je program ovogodišnje Jakovlje te nova marketinška akcija, odnosno brendiranje Kanfanara kao općine istarskog vola i fuži. S kanfanarskog je sajmišta, gdje tradicionalno započinje smotra istarskih volova po kojoj je Kanfanar nadaleko prepoznat, predstavljen bogat program ove najveće fešte Kanfanarštine te novosti koje Općina pokreće ove godine.

Načelnik Općine Kanfanar Sandro Jurman istaknuo je kako je iza njih 25 uspješnih godina održavanja ove fešte te kako se od ove godine kreće u osvježavanje iste, uz obogaćivanje programa i podizanje kvalitete postojećih.

Također, napomenuo je kako se brendiranjem Kanfanara kao općine istarskog vola i fuži želi još jednom poslati poruku javnosti o potrebi njegovanja tradicije i kulture Istre te kako smatra da se Kanfanar s razlogom može smatrati domom boškarina i fuži kao najpoznatije istarske tjestenine.

Njegove su riječi potvrdile i uzgajivačica istarskih volova i članica Organizacijskog odbora Jakovlje Ivana Maružin te vlasnica tvornice istarske tjestenine koja je pred 30-ak godina prva započela promovirati priču oko istarskih fuži, Klara Marić, istaknuvši kako Kanfanar zaslužuje ovu titulu zbog svih napora koje je tijekom godina ova Općina ulagala za promociju i bolju valorizaciju ova dva segmenta istarske kulturne baštine.

Boškarin
Boškarin

Ivana Maružin predstavila je program ovogodišnje smotre i najavila dolazak ukupno 20 volova iz cijele Istre te naglasila kako na tu brojku možemo biti ponosni, s obzirom da je i Istri i dalje tek 30-ak volova. Program smotre obogatit će se prezentacijama starih zanata, a u oranju s volovima i ove će se godine moći okušati zainteresirani posjetitelji.

Klara Marić ispričala je priču o istarskim fužima i rekla kako ovu najpoznatiju istarsku tjesteninu izvoze u Sloveniju, Njemačku, Italiju i Ameriku.

Također, izdvojila je novost ovogodišnje Fužijade, odnosno potragu za zlatnim fužem u kojoj će moći sudjelovati svi koji kupe porciju fuži. Naime, petero najsretnijih čiji će brojevi kupona biti izvučeni u petak u 22.30 u sklopu Fužijade, dobit će priliku potražiti zlatni fuž i osvojiti ovaj zanimljiv suvenir i uspomenu na Kanfanar.

Predsjednica Organizacijskog odbora Jakovlje, Sandra Orbanić, predstavila je program Jakovlje koji započinje u petak u 18.30 izložbom „Perspektiva & more“ mlade kanfanarske umjetnice Ivone Milotić, a nastavlja nogometnom utakmicom između veterana i seniora, odnosno centralnim dijelom petka – gastro showom Fužijada.

Goste će u petak zabavljati Gustafi Veterinari. Subotnji program Jakovlje započinje tradicionalnom rekreativnom bicklijadom, kojoj će uslijediti boćarski turnir, sveta misa i prodajna izložba istarskih suvenira.

U 17:30 na kanfanarskom će sajmištu započeti smotra istarskih volova koji će u povorci krenuti prema javnoj vazi i vali u kojoj će demonstrirati oranje po starinski. Nakon izbora najljepšeg, najposlušnijeg i najtežeg vola, nastavlja se zabavni dio programa, i to u kulturno-umjetničkom programu KUD-a Dvirgad i gostiju, nakon kojih slijedi nastup Jasmina Stavrosa i Alfa Time Banda.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa