Direktor Hrvatskih voda: U Istri ne bi trebalo biti redukcija vode

0
Ivica Plišić i Vedran Grubišić
Ivica Plišić i Vedran Grubišić

Postoji li opasnost od ljetnih redukcija vode u Istarskoj županiji kao turističkoj regiji, s obzirom na najavljena sušna razdoblja, prvo je što su novinari željeli doznati od generalnog direktora Hrvatskih voda, Ivice Plišića koji se 23. ožujka u Puli sastao s Vedranom Grubišićem, zamjenikom istarskog župana.

„Možemo reći da je puno toga napravljeno na vodoopskrbi i još se radi, a Istra po tome prednjači u Hrvatskoj, kao uostalom po mnogočemu drugome“, izjavio je Plišić. Naglasio je kako su vodoopskrbni sustavi dobri i stabilni.

„Mi smo sada u godini suše, a prije tri godine smo u Hrvatskoj imali poplave, hidrološki ciklusi se izmjenjuju“, rekao je i dodao da je teško prognozirati kako će do ljeta biti sa oborinama. No, izrazio je nadu da za redukcijama neće biti potrebe, posebno stoga što će se uključiti svi izvori opskrbe vodom koje imamo na raspolaganju a koji će, istaknuo je, do ljeta biti u funkciji.

Na upit novinara rekao je da se razgovara s HEP-om i TE Plomin o sufinanciranju puštanja u pogon alternativnih izvora vode, s obzirom da njihovo aktiviranje znači i više uloženih sredstava. Primjerice, na Labinštini bi trebalo milijun kuna da se jedan alternativni izvor vode stavi u funkciju. „Dogovoreno je da HEP u sklopu izgradnje TE Plomin C 500 sudjeluje u izgradnji sustava vodoopskrbe na Labinštini“, rekao je Plišić, a ostala sredstva osigurat će se od Hrvatskih voda i iz državnog proračuna.

„Na području Istarske županije trebalo bi nam oko 2,5 milijuna eura za puštanje u pogon nekih neiskorištenih izvora vode, ali za to imamo partnere - Hrvatske vode i Vladu RH koji te naše projekte u cilju razvoja turizma, podržavaju“, rekao je Vedran Grubišić. Na kraju je naglasio kako, s obzirom na Butonigu, vode u Istri ima dovoljno i da, kako sada stvari stoje, ne bi trebalo biti nikakvih problema u opskrbi vodom, pa ni po dolasku turista kojih se očekuje više no lani.

Naime, prema riječima Grubišića, u Istri se ove godine očekuje 10 do 15 posto više turista koji bez ikakvih bojazni mogu doći i uživati u ljepotama naše županije.

I gradonačelnik Pule Boris Miletić je na dan ranije održanoj sjednici Gradskog vijeća, odgovarajući na pitanje vijećnika Marka Martinčića, rekao da redukcija vode, kako sada stvari stoje, neće biti. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa