Istarske tvrtke na najvećim projektima energetske obnove javnih zgrada

0
U 2015. godini je započela i dovršila energetsku obnovu bolnice Križine u Splitu
U 2015. godini je započela i dovršila energetsku obnovu bolnice Križine u Splitu

Tržište kompletnih energetskih obnova objekata u državnom vlasništvu putem ESCO modela trenutno je jedan od zamašnjaka rasta u građevinskom sektoru. Jedan takav primjer  je projekt energetske obnove opće bolnice u Karlovcu ukupne vrijednosti 62 milijuna kuna s PDV-om od kojih će Fond za zaštitu okoliša izdvojiti nešto više od 24 milijuna kuna, dok će preostalih 38 uložiti ESCO tvrtka iz Istre.

ESCO je poslovni model u kojem ESCO tvrtka ulaže vlastita sredstva, radnu snagu i tehnologiju, a naplaćuje se iz ostvarene uštede kroz duži niz godina. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodatno stimulira sufinancirajući 40% opravdanih troškova projekta. U Istarskoj županiji je ESCO model poznat od 2000. kada je tvrtka Rudan provela prvi takav projekt u RH i to u brodogradilištu Uljanik. Zato i nije slučajno da ista ta tvrtka sa sjedištem u Žminju danas stoji na čelu najvećih projekata energetske obnove javnih objekata. U 2015. godini je započela i dovršila energetsku obnovu bolnice Križine u Splitu. Uspješna provedba takvih projekata nije moguća bez jakih i stručnih partnera, kojih Istarska županija svakako ima. Tako se na projektima obnove bolnica Križine i Karlovac koristio izolacijski materijal od kamene vune za fasadu i kroz iz Rockwoolove tvornice u Potpićnu.

Pazinska tvrtka Vladimir Gortan u dijelu projekta Križine pružila je usluge logistike, inženjeringa i izvođenja radova. Također, stolariju na bolnici Križine izradilo je i ugradio proizvođač alu i PVC stolarije ABS iz Kukurini dok je pulski EA obrt u manjem je dijelu obavljao fasaderske poslove. Projektni studio A.G.M. projekt iz Labina je u suradnji sa inženjerima Rudana sudjelovao na izradi projektne dokumentacije za ovu bolnicu u Splitu.

Po istom modelu su upravo u tijeku radovi na energetskoj obnovi na općoj bolnici Karlovac dok je projekat energetske obnove bolnice Firule u Splitu u fazi izrade projektne dokumentacije. Ukupna vrijednost projekta energetske obnove opće bolnice u Karlovcu je 62 milijuna kuna s PDV-om od kojih će Fond za zaštitu okoliša izdvojiti nešto više od 24 milijuna kuna, dok preostalih 38 uložiti tvrtka Rudan. Bolnica Karlovac će tu investiciju otplatiti u narednih 14 godina kroz ostvarene uštede u potrošnji energije. Potrošnja energije će se nakon obnove bolnice prepoloviti, što znači godišnju uštedu od gotovo 4 milijuna kuna. Također, važno je znati da će se obnavljanjem bolnice postići viša kvaliteta radnog okruženja za sve zaposlene te veći komfor za pacijente. Na projektu sudjeluje ukupno 25 tvrtki s preko 130 radnika. Svi oni imaju i jedan važan zadatak, a to je da bolnica za vrijeme trajanja radova normalno funkcionira i da svi korisnici imaju osigurane uvjete za nesmetan boravak u bolnici i njenom krugu.

Upravo to u Rudanu i ističu kao glavni izazov: „Ovakvi su projekti izuzetno kompleksni jer obnova ne smije ometati normalno funkcioniranje bolnice koja cijelo vrijeme mora biti na usluzi pacijentima. Iz tog nam je razloga iznimno bitna i dokazana stručnost partnera i kvaliteta materijala koji se ugrađuju, a sve kako se ne bi narušila sigurnost pacijenata, djelatnika kao ni izvođača radova“, istaknuo je Danijel Benčić, član uprave i voditelj projekata energetske obnove. Trenutno se na zgradi mijenja vanjska stolarija, postavlja se izolacija od kamene vune na krovu i ovojnici, postavlja se energetski učinkovita rasvjeta sa LED tehnologijom, solarni kolektori i dizalice topline za pripremu potrošne tople vode, a stacionarni dio će se opremiti i centralnim sustavom hlađenja. Isto tako, umjesto dosadašnjeg energenta (lož ulje), bolnica će ubuduće za grijanje koristiti prirodni plin. Planirani rok završetka projekta OB Karlovac je kraj rujna 2016. godine.

Bolnica u Karlovcu
Bolnica u Karlovcu

Uz energetsku obnovu ovakvih velikih i kompleksnih objekata, država i FZOEU potiču i sufinanciraju i projekte energetske obnove stambenih zgrada. Više o tome rekao nam je Vjekoslav Visković, direktor prodaje iz tvrtke Rockwool: „U Hrvatskoj je do sada obnovljeno na stotine stambenih zgrada, najveći broj njih u Rijeci, Labinu i Puli a taj se trend polako širi i na ostale dijelove Hrvatske. Najveći broj zgrada obnovljen je izolacijom od kamene vune jer je zaštita u slučaju požara jako važna budući da kamena vuna ne gori i na taj način osigurava dodatne minute za sigurnu evakuaciju. Nadamo se da će Vlada nastaviti financijski poticati takve projekte budući da su se oni pokazali kao veliki pokretač gospodarskih aktivnosti“.

S obzirom da je tržište energetskih obnova u razvoju te se očekuje još mnoštvo projekata, naši sugovornici su istaknuli da im je iznimno važno pronaći kvalitetnu i stručni radnu snagu, te da se i tu oslanjaju na lokalne snage. Tako je tvrtka Rudan ove godine nekoliko novih radnih mjesta i zaposlili 3 mlada inženjera, 2 terenska radnika i 5 studenata na praksu iz područja energetske učinkovitosti. Tvrtka Rockwool je prošle godine zaposlila 20-ak novih ljudi. Ova priča o partnerstvu Istarskih tvrtki na izrazito kompetitivnom tržištu energetske učinkovitosti je ohrabrujuća i drugačija upravo zato što prikazuje da se u Istri razvijaju i tvrtke koje nisu usko vezane uz turizam, te da unutrašnja Istra otvara nove djelokruge poslovanja koji su traženi na području cijele Hrvatske.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa