Rebalansom proračuna još 1,2 milijuna kuna za istarsko gospodarstvo

0
Valter Flego
Valter Flego

Na 32. sjednici Skupštine Istarske županije zakazanoj za 19. srpnja jedna od točaka dnevnog reda odnosi se na Prijedlog Drugih izmjena i dopuna proračuna Istarske županije za 2016. godinu. Nastavljajući praksu učinkovitosti, otvorenosti i transparentnosti u radu županijske uprave, na tu je temu istarski župan Valter Flego u sjedištu Istarske županije u Puli 18. srpnja održao konferenciju za novinare.

Bezuvjetno mišljenje revizije

Na samome početku, župan Flego osvrnuo se na najnovije istraživanje Instituta za javne financije prema kojem je Istarska županija na samome vrhu transparentnosti županijskih uprava po broju ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na svojim službenim internet stranicama. Župan je, također, izrazio zadovoljstvo Izvješćem o obavljenoj financijskoj reviziji Istarske županije za 2016. godinu u kojem je Državni ured za reviziju Istarskoj županiji dao bezuvjetno mišljenje.

„Time se kao župan izrazito ponosim jer je to još jedna u nizu potvrda da dobro radimo svoj posao i da smo u tome uspješni. Stoga, tako nastavljamo i dalje“, naglasio je istarski župan osvrnuvši se potom na Prijedlog Izmjena i dopuna proračuna Istarske županije za 2016. godinu. Prema njegovim riječima, Prijedlogom se predlaže Proračun u visini od 1.235.500.000 kuna, odnosno za 665.500.000 kuna više u odnosu na sadašnji plan, a odnosi se na Istarsku županiju i njezine proračunske korisnike. Povećanje se u najvećem djelu odnosi na uvrštenje namjenskih i vlastitih prihoda i rashoda Opće bolnice Pula u proračun, u iznosu od 632.023.930 kuna. Dio Proračuna koji se odnosi na Istarsku županiju iznosi 232.127.401,81 kn, odnosno 19 posto ukupnog Proračuna, a ovim se Izmjenama i dopunama povećava za 11,7 milijuna kuna. Župan Flego je rekao kako do povećanja proračunskih sredstava dolazi i zbog nastavka boljeg punjenja prihoda od poreza na dohodak koji se, stoga, povećava za 8.400.000 kuna u nenamjenskom dijelu.

Za uravnoteženi razvoj

„Pri planiranju Izmjena i dopuna Proračuna, i ovog smo puta sredstva nastojali velikim dijelom preusmjeriti u nove projekte i programe. Pri tom smo se vodili uravnoteženom kako teritorijalnom tako i sektorskom razvoju Istre“, izjavio je župan i dodao: „Svjestan da, uslijed dugogodišnje ekonomke krize, kao i smanjenja proračunskih prihoda, naši gradovi i općine imaju otežane uvjete poslovanja, prošle sam godine inicirao uspostavljanje Fonda za ravnomjeran razvoj Istre. S ciljem pružanja dodatne pomoći, predlažemo povećanje sredstava za kapitalne pomoći općinama i gradovima za 593.000 kuna“.

Župan Flego je najavio i kako se nastavlja s poticajima za gospodarstvenike, poduzetnike i obrtnike, kako bi se dao razvojni zamah istarskom gospodarstvu. „Povećavamo za 1,2 milijuna kuna sredstva za podizanje konkurentnosti istarskog gospodarstva, koja sada iznose preko 3 milijuna kuna“, istaknuo je župan. Ostale predložene izmjene odnose na donacije u iznosu od 300 tisuća kuna za EDIT te 100 tisuća kuna za obnovu Vukovarskog Vodotornja. Također, izmjenama i dopunama proračuna uvrštavaju se novi europski projekti vrijednosti 2.480.408,73 kn. „Konstantno radimo na pripremi projekata koje želimo kandidirati na Strukturne fondove jer su oni naša velika razvojna šansa. Pokazali smo da imamo potrebno znanje i resurse kad su u pitanju EU fondovi stoga su naša očekivanja, po tom pitanju, i dalje velika“, rekao je župan Flego zaključivši kako Županija kao i ranije, nastavlja s racionalizacijom troškova poslovanja uprave, te ovim Izmjenama i dopunama štedi dodatnih 200.000 kuna.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa