U Županijskoj komori Pula održan sastanak s ruskim poduzetnicima o poslovanju u Istri

0

U suradnji s ruskim poduzetnicima koji posluju u Istri, jučer je u Hrvatskoj gospodarskoj komori-Županijskoj komori Pula održan sastanak s ciljem da se ruskim poduzetnicima olakša dobivanje informacija o poslovanju u Republici Hrvatskoj s naglaskom na Istarsku županiju.

U ime ŽK Pula na sastanku sa državljanima Ruske Federacije, koji su poduzetnici u Hrvatskoj, sudjelovali su predsjednica ŽK Pula Jasna Jaklin Majetić i tajnik Damir Sirotić.

Cilj sastanka kako je istaknula Jasna Jaklin Majetić je dati poduzetnicima što više objektivnih informacija i uputa od strane institucija koje su zadužene za rješavanje statusnih i poslovnih pitanja stranih državljana, pozivajući pritom poduzetnike da koriste sustav i usluge HGK-a u svim pitanjima vezanim za poslovanje. Također, Jaklin Majetić je pozvala poduzetnike da se uključe u rad strukovnih organizacija u ovoj regionalnoj komori i da zajedno s ostalim poduzetnicima pridonesu zaštiti svojih poslovnih interesa.

Sastanku su u ime mjerodavnih institucija nazočili Edi Puhar, načelnik odjela za upravne poslove Policijske uprave Istarske, Ingrid Žudih Koroman, pročelnica Područnog ureda Porezne uprave Pazin, Loredana Crnković, voditeljica Odsjeka za gospodarstvo Ureda državne uprave u Istarskoj županiji te iz Istarske županije: Josip Zidarić, pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj i Alen Damijanić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo. Svi su naglasili otvorenost za suradnju i pomoć poduzetnicima i investitorima.

Na sastanku su ruski poduzetnici imali ponajviše pitanja i komentara u vezi novog Zakona o strancima koji je na snazi od 1. siječnja 2012. Na temelju toga Zakona boravak i rad stranaca reguliran je na način da se strancima izdaje jedinstvena dozvola za boravak i rad u Republici Hrvatskoj. Zakonom su definirani drugačiji kriteriji od dosadašnjih, a iz pitanja i komentara očito je da strani poduzetnici imaju poteškoća u prilagodbi tim novim propisima kao i u tumačenju samih propisa. Stoga se s nestrpljenjem očekuje objava provedbenih propisa s nadom da će se njima pobliže regulirati postupak i detaljnije definirati uvjeti za izdavanje dozvole, izvješćuje HGK.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa