Jakovčić: Radit ćemo na tome da nizozemske goste zainteresiramo za Istru

0
S lijeva na desno: Wouter Simonis, Stella Roner - Grubačić, Oriano Otočan, Ivan Jakovčić i Boris Miletić
S lijeva na desno: Wouter Simonis, Stella Roner - Grubačić, Oriano Otočan, Ivan Jakovčić i Boris Miletić

„Imali smo jednosatni, vrlo sadržajan razgovor, s fokusom na skorašnji ulazak Hrvatske u Europsku uniju i na mogućnost korištenja fondova EU te ulogu koju u tome može imati suradnja Istarske županije s jednom provincijom u Nizozemskoj“, izjavio je istarski župan Ivan Jakovčić nakon susreta s veleposlanicom Kraljevine Nizozemske Stelle Roner - Grubačić. Veleposlanica se u pratnji prvog političkog tajnika Woutera Simonisa 21. ožujka sastala s Jakovčićem, pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem i pročelnikom Ureda za međunarodnu suradnju i europske integracije, Orianom Otočanom.

„U razgovoru s veleposlanicom naglasio sam da Istra ima vrlo razgranatu suradnju s mnogim europskim regijama i da bi nam bilo vrlo drago da to učinimo i s jednom regijom u Nizozemskoj“, rekao je Jakovčić i dodao da su razgovarali i o mogućnosti povećanja dolazaka gostiju iz Nizozemske u Istru . „Tradicionalno, to su uglavnom  kamperi iz Nizozemske, međutim, mi smo ponudili mogućnost jačeg predstavljanja Istre u nizozemskim gradovima, pa ćemo vidjet možemo li i tu napraviti neki iskorak“, dodao je župan i napomenuo da nam je itekako u interesu povećati udio nizozemskih gostiju u Istri.

Oriano Otočan, Ivan Jakovčić i Boris Miletić
Oriano Otočan, Ivan Jakovčić i Boris Miletić

Jakovčić je na kraju kazao kako se razgovaralo i o brodogradilištu Uljanik. „Spomenuo sam to da je Uljanik za nas gotova stvar s obzirom da je izuzet iz monitoringa EU jer ide u privatizaciju i u tom kontekstu sam zatražio podršku ambasadorice da se taj posao završi čim prije i što efikasnije za potrebe Uljanika“, rekao je Jakovčić.

„Drago mi je da sam ovdje, iz više razloga, uglavnom da vidim u kom smislu možemo raditi zajedno kako bi više zainteresirali nizozemske goste za Istru, ali isto tako da nađemo mogućnosti za suradnju s Hrvatskom i na mnogim drugim područjima, najviše na području obnovljive energije“, izjavila je nizozemska ambasadorica i dodala da će vidjeti na koji bi se način nizozemski investitori u mogli uključiti u te projekte.“ Za prvi susret, ovaj je sastanak bio vrlo produktivan“, zadovoljno je konstatirala. (Tekst i foto: Paola Albertini) 

Stella Roner - Grubačić
Stella Roner - Grubačić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa