Dr. Valić: Zaraza HIV-om u Istri i Hrvatskoj je realnost

0
Mirjana Grahovac, Dalibor Palko, dr. Jasna Valić, dr. Claudia Colli i Varja Bastiančić
Mirjana Grahovac, Dalibor Palko, dr. Jasna Valić, dr. Claudia Colli i Varja Bastiančić

Predavanje Znanjem za očuvanje spolnog zdravlja, koje se 20. ožujka održalo u Multimedijalnom centru Luka u Puli plijenilo je pozornost učenika srednje Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula. Na predavanju su o zamkama preranog upuštanja u spolne bolesti, nezaštićenih spolnih odnosa i brojnim drugim, korisnim savjetima govorili dr. Claudia Colli iz Centra za seksualno prenosive bolesti u Trstu, Lilli Zumbo iz Zadruge/ Cooperativa sociale Reset Duemillauno, Trst, Massimo Premuda, kustos izložbe More Or Less Positive na temu HIV-a i AIDS-a koja traje do 24. ožujka u Galeriji Luka Multimedijalnog centra, dr. Jasna Valić iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Dalibor Palko, iz Udruge Institut te Varja Bastiančić iz Udruge Institut iz Pule.

Dr. Colli na samom početku rekla je kako u Italiji postoji zakon po kojem svaki grad s više od 30.000 stanovnika mora imati Centar za seksualno prenosive bolesti. Kod nas tomu nije tako, no i u Puli, u Domu zdravlja u Nazorovoj ulici, mladi mogu dobiti savjet ili se besplatno i anonimno, bez uputnice i zdravstvene iskaznice, testirati na HIV.  To je, ističe Colli, posebno važno za mlade koji prerano stupaju u seksualne odnose jer su osobe mlađe od 19 godina mnogo više osjetljive tj.  izložene spolno prenosivim bolestima. Uz njih, u rizične osobe spadaju pripadnici gay populacije, ovisnici i osobe koje se bave prostitucijom a kojih, doznalo se na predavanju, ima i u Puli. „U Puli postoji jedna mreža jako mladih seksualnih radnica. Nažalost, po zakonu osoba već s 15 godina može samostalno odlučiti hoće li se upustiti u seksualne odnose, dok je ta granica nekad bila 16 godina“, rekla je Bastiančić strogo osudivši promiskuitetno ponašanje.

Srednjoškolci su sa zanimanjem slušali predavanje
Srednjoškolci su sa zanimanjem slušali predavanje

Dr. Colli je upozorila na to da, iako danas možda spavanje s nekom osobom na jednu noć može bit prihvatljivo, na umu uz HIV treba imati i druge spolno prenosive bolesti, kao što su klamidija, gonoreja, herpes i sifilis, a koje itekako mogu zadati probleme poput steriliteta. „Imajte poštovanja prema sebi i svom zdravlju“, upozorila je dr. Colli.

Dr. Valić kazala je kako se u pulskom Domu zdravlja anonimno i bez znanja roditelja mogu testirati samo punoljetne osobe i to na HIV te hepatitis B i C. „Često nam dolaze heteroseksualni muškarci koji zbog rada vani, primjerice na brodu, koriste seksualne usluge stranih prostitutki i to u nerazvijenim zemljama u kojima je postotak osoba zaraženih HIV-om velik. Nažalost, po povratku u domovinu nerijetko zaraze svoje supruge, a imali smo slučaj i da su te žene ostale trudne i rodile HIV pozitivnu djecu“, ispričala je dr. Valić i naglasila kako je to u Hrvatskoj realnost.

Ipak, Pula, Istra, kao i ostatak Hrvatske imaju nizak postotak osoba zaraženih AIDS-om. „To ne znači da rizik ne postoji. Imali smo slučajeve osoba koje su se zarazile prilikom svog prvog seksualnog iskustva“, upozorila je dr. Valić. Mladi, stoga trebaju paziti na nove situacije, ulazak u vezu, upoznavanje osoba te, posebice na spavanje s nekim na jednu noć. „Najsigurnija je apstinencija ili, pak korištenje kondoma“, kazala je.

Lilli Zumbo kazala je mladima kako trebaju poštivati sebe ali i svoga partnera. „Mladi su više podložni emocijama, zato i u većoj opasnosti. Ja sam za to da se mladi zabavljaju, ali da pritom ne izgube glavu“, rekla je Zumba.

Mladi su na kraju predavanja dobili kondome
Mladi su na kraju predavanja dobili kondome

Dalibor Palko radi na edukacijama po školama i zgrožen je kako malo mladi znaju o spolno prenosivim bolestima. „Uglavnom 90 posto mladih s kojima pričam nemaju pojma. Ono što znaju naučili su preko interneta ili časopisa, a s roditeljima o tome gotovo da i ne razgovaraju jer je seks tabu tema“, veli Palko i kaže kako je redovita edukacija u školama neophodna. A kako bi o seksu učili od sebi bliskih osoba, svojih vršnjaka, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije u educirat će mlade koji će potom postati tzv. vršnjački edukator. Tako će svojim kolegama u školi onda moći prenijeti stečeno znanje. Srednjoškolci su na kraju predavanja dobili kondome i letke s brojnim korisnim informacijama. (Tekst i foto: Paola Albertini)      

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa