Rovinjski ugostitelj: Morski pas zahvalna i pristupačna riba, naročito s palentom

13.06.2016 - 08:57
Supružnici Pellizzer i Marko Zaharija sa svojim delicijama (foto: 24sata)
Supružnici Pellizzer i Marko Zaharija sa svojim delicijama (foto: 24sata)

Ne mora se kupovati skupa riba da bi bila dobro i kvalitetno pripremljena. Primjerice, morski pas, kojeg ima svaka ribarnica ili trgovački centar, može se pripremiti na puno zanimljivih načina s malo sastojaka, savjetuju Giovanni i Mirjana Pellizzer, vlasnici restorana Puntulina u Rovinju, a objavljuje 24sata.

„Morski pas je cijenom pristupačan, a okusom zanimljiv. Na kraju to može ispasti božanstveno jelo vrijedno svake pažnje“, kažu Mirjana i Giovanni. Chef restorana Marko Zaharija tvrdi da je kadel najsočniji kad ga se četiri do pet sati ostavi u mlijeku kako bi se izgubili oštri mirisi, a meso omekšalo.

„To je vrlo zahvalna, a pristupačna riba koja se može kupiti očišćena pa nema previše posla za dalje. Treba ga narezati na centimetar široke kolutove, staviti u mlijeko na nekoliko sati i nakon toga je spreman za pripremu. Može ga se pržiti, pohati, peći, pirjati u vinu, sljubiti s palentom, rižom, pitomim šparogama, sve prema želji,“ kaže chef Marko.

„Crvenkasta nijansa signalizira da je riba svježa, a ako je riba blijeda, to je znak da je neko vrijeme stajala. Najbolje ju je pripremiti isti dan, a ne čuvati u hladnjaku, posebice ako je kupljen već očišćen. Kad se peče ili prži, treba to učiniti na jakoj vatri po dvije minute sa svake strane jer tad uhvati koricu izvana, a unutra ostane nevjerojatno sočan i ukusan,“ obasnio je Giovanni Pellizzer za 24sata.

Foto: 24sata
Foto: 24sata

Tweet

Posljednje novosti