U Slokovićima kraj Pazina održano natjecanje u daljinskom jahanju Ghia staff-Pazin 2012

0
Hlađenje konja
Hlađenje konja

Na Croatia cupu u daljinskom jahanju, koji je održan povodom Svjetskog dana vode i šuma, 17. ožujka u Slokovićima kraj Pazina, u organizaciji KK Soko, sudjelovalo je 50 jahača u tri kategorije. Endurance ili daljinsko jahanje je maraton za konje i jahače u kojem je cilj proći stazu u što kraćem vremenu, a da pri tome ne iscrpljuju konja.

Natjecanje se sastoji od više faza odnosno etapa natjecanja. Obično je utakmica podijeljena na 2 do 6 etapa. Na kraju svake etape mora postojati obvezatan odmor predviđen za veterinarski pregled i kontrolu. Veterinarska vrata su mjesto gdje se vrši zdravstvena kontrola konja.  Prije starta svaki konj prolazi veterinarsku kontrolu gdje mu se mjeri puls i gleda opće stanje konja.

Tijekom natjecanja natjecateljski par ulazi u kontrolna veterinarska vrata. U kontrolnim vratima natjecatelj u roku od 20 minuta prijavljuje konja za pregled veterinaru, dakle konj ne smije biti premoren, iscrpljen ili dehidriran jer se za zbrajanje rezultata u kontrolnim veterinarskim vratima uzima vrijeme kada je zatražen veterinarski pregled.

Pripreme za start utrke
Pripreme za start utrke
Na natjecanju u Slokovićima najdužu 90-kilometarsku stazu najbrže su savladali Petra Šebelić i njezin konj Wolf iz KK Manjadvorci. U juniorskoj konkurenciji najbolji je bio Stefano Osip također iz KK Manjadvorci. U utakmici na 54 kilometra u kategoriji seniora najbolja je bila Tea Biondić sa svojim konjem Amirom iz KK Ramarina, u juniorskoj konkurenciji pobjedila je Valentina Žgomba na Safiru iz KK Manjadvorci. Iz istog kluba su i pobjednici staze dužine 36 kilometara. U kategoriji seniora najbolji je bio Goran Bijelić na Daltonu, a Chiara Peruško i konj Caprice bili su najuspješniji u juniorskoj kategoriji.

Iz kluba domaćina takmičilo se 13 jahača, a najsupješniji su bili Ivan Terlević koji je na konju Pupa osvojio 3.mjesto u kategoriji seniora na 36 km te Stefano Benazić koji je na konju Šana u kategoriji juniora na cilj stigao četvrti.

Posebno zanimljivi bili su najmlađi jahači (kadeti) od dobi od 10 do 13 godina Tina, Ivan i Fabijan, koji su uz mentora Milana Jurkovića uspješno savladali za njih veoma zahtjevnu stazu te osvojili 10.,11. i 12. mjesto u kategoriji juniora. (Darko Tumpić)
Najmlađi natjecatelji sa mentorom Milanom Jurkovićem
Najmlađi natjecatelji sa mentorom Milanom Jurkovićem
Jedanaestogodišnjaci Babić Ivan i Tina Jurković na start utrke na 36 km
Jedanaestogodišnjaci Babić Ivan i Tina Jurković na start utrke na 36 km

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa